Leteči poštar je pristal

Letošnji 7. december bo šel v zgodovino kot dan, ko je največji spletni prodajalec, ameriški Amazon, uspešno izvedel prvo redno komercialno dostavo z dronom.

Leteča Amazonova storitev je za zdaj na voljo le izbrancem, 
kmalu pa naj bi jo razširili  na širši krog uporabnikov.
Leteča Amazonova storitev je za zdaj na voljo le izbrancem, kmalu pa naj bi jo razširili na širši krog uporabnikov. 

Zgodilo se je v Cambridgeu v Veliki Britaniji. Zaradi ameriške zakonodaje, ki še ni dorečena glede komercialne uporabe dronov, je njihova uporaba v te namene v ZDA prepovedana. Ravno zato je Amazon na angleških tleh v bližini Cambridgea zgradil svoj prvi dostavni center za bližnje “prime” uporabnike ter tako opravil prvo redno komercialno dostavo z dronom. Leteča Amazonova storitev je za zdaj na voljo le izbrancem, kmalu pa naj bi jo razširili na širši krog uporabnikov.

Za zdaj lahko droni prevažajo manjše pakete do največ 2,5 kilograma teže. Posebnost je pristajanje na dvorišču naročnika pošiljke. Naročniki morajo imeti prostor, kjer lahko pristane dron, in na takšno vnaprej določeno mesto pred prihodom namestijo “pristajalno ploščad” s QR kodo. Prvo dostavo je dron uspešno opravil po vsega 13 minutah od spletnega naročila stranke! Da se je za začetek poslovanja ameriška družba odločila za Veliko Britanijo, pa gre zahvala tamkajšnji zakonodaji, ki ni tako stroga kot v ZDA ali kje drugje, saj omogoča uporabo drona tudi, ko ta ni v neposrednem vidnem polju upravljalca.

Zaenkrat še ni strahu, da bi dron izpodrinil poštarja, čeprav je Amazon napovedal, da bo za delovanje imel več tipov dronov, ki bodo kos različnim vremenskim razmeram. Amazonovi droni poleg tega, da letijo na predpisani višini, ne motijo letalskega prometa in se na svoji poti izogibajo vsem možnim oviram. Čeprav je na tem področju še veliko odprtih vprašanj, je angleško podeželje zelo primerno za preizkus prve komercialne rabe dronov. Prvi njihov polet in delovanje storitve si lahko ogledate na spletu na naslovu http://amzn.to/primeair.LC


Najbolj brano