Igro in računalnik so zamenjali za glasbo

Pred dobrim letom je skupina petih fantov in deklet, danes starih enajst let, igro zamenjala z glasbo, računalnik pa z instrumenti in zasnovala glasbeno skupino, ki so ji nadeli ime Rojčevih 5. Pred kratkim so se poslušalce navdušili na prvem samostojnem koncertu; kdor jih je zamudil, jim bo lahko prisluhnil na božič v cerkvi na Dolnjem Zemonu.

Rojčevih pet sestavljajo klaviaturist Juš Maj Slosar, kitaristka  
Ema Grlj, pevka in flavtistka  Špela Skok, harmonikar Martin 
Rojc  ter klarinetistka Manca Mirka Slosar in trobentač Rok 
Boštjančič.
Rojčevih pet sestavljajo klaviaturist Juš Maj Slosar, kitaristka Ema Grlj, pevka in flavtistka Špela Skok, harmonikar Martin Rojc ter klarinetistka Manca Mirka Slosar in trobentač Rok Boštjančič.  

DOLNJI ZEMON > Peterica enajstletnih fantov in deklet z imenom Rojčevih 5 se je v dvorani Grad na Dolnjem Zemonu prvič predstavila javnosti s samostojnim koncertom. Na njem so navdušili obiskovalce, dobili pa tudi prve oboževalke in oboževalce. Slednje so nagradili s svojimi podpisi na koledarju, ki so ga izdali ob tej priložnosti.

Pobudo za ustanovitev glasbene skupine je dal harmonikar Martin Rojc, ki je ob spodbudi svojega učitelja harmonike Zorana Lupinca k sodelovanju pritegnil še štiri sošolce, ki igrajo različna glasbila. Sprva so skupino sestavljali Rok Boštjančič s trobento, Manca Mirka Slosar s klarinetom, Juš Maj Slosar s klaviaturami in Ema Grilj s kitaro. Septembra se je peterici, ki vadi pod taktirko Mirka Slosarja, pridružila še šesta članica, prav tako sošolka Špela Skok, ki je dobila vlogo vokalistke, igra pa tudi flavto.

Kljub prihodu šeste članice so se odločili, da imena skupine ne bodo spreminjali in ostajajo Rojčevih 5. Ideja za ime skupine se je porodila iz dejstva, da vadijo v domači hiši Martina Rojca.

Fantje in dekleta, ki so sicer prijatelji že vrsto let in sošolci v 6. razredu osnovne šole Antona Žnideršiča, obiskujejo tudi glasbeno šolo. Javnosti so se prvič predstavili lani oktobra na srečanju amaterskih godcev in pevcev narodnozabavne glasbe v Praproti pri Devinu. Letos so srečanje ponovno obiskali, prej pa nastopali na raznih prireditvah - v bistriškem Domu na Vidmu in Domu starejših občanov, pa v Harijah na Bučjadi in za Štefanovo ter po drugih krajih na Bistriškem. Skupaj so našteli že enajst nastopov.

Kot je povedal Martin Rojc, najraje igrajo narodnozabavno glasbo, na njihovem repertoarju pa so tudi ljudske pesmi. “Vse pesmi in skladbe, ki jih izvajamo, posebej za našo skupino priredi profesor Slosar. Nekatere izbere on, nekaj pa jih predlagamo sami,” je pojasnil.

Tudi na koncertu so predstavili dva sklopa skladb, ljudskimi in narodnozabavnimi. Med drugim so zaigrali tudi bistriško ljudsko Drobljanc, ki jo je ohranil družinski trio Volk folk.

“S koncertom smo zelo zadovoljni, ker smo videli, da nas veliko ljudi podpira,” je povedal Martin. Začeli pa so tudi že ustvarjati svoje skladbe. Pod prsti harmonikarja Martina in trobentača Roka ta čas že nastaja melodija za njihovo čisto prvo avtorsko skladbo.

KATJA KIRN VODOPIVEC


Najbolj brano