Pike in vejice so jih spravile na zatožno klop

Zaradi preprodaje prepovedanih drog, predvsem kokaina in heroina, v lokalu Dino v Novi Gorici, so na novogoriškem okrožnem sodišču pred dnevi kaznovali 29-letnega in 35-letnega Novogoričana, postopek zoper Ajdovca pa so preložili na prihodnje leto.

Obtožena Novogoričana sta lani v Dino baru prodajala heroin 
in kokain.  Foto: Leo Caharija
Obtožena Novogoričana sta lani v Dino baru prodajala heroin in kokain.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Že preden so kriminalisti v začetku maja pretrgali razvejano preprodajo drog, ki se je dogajala tudi v lokalu Dino v Novi Gorci, se je na isti lokaciji s to prepovedano dejavnostjo že lani ukvarjala trojica, od katere so sredi tedna dva že obsodili.

Očitki tožilstva, da so Mato J., Flurim M. in Samir T. neupravičeno prodajali in zaradi tega hranili heroin in kokain, segajo v leto 2015. S prikritimi ukrepi so kriminalisti ugotovili, da naj bi 29-letni Mate J. v lokalu Dino vsaj desetkrat slovenskim in italijanskim odjemalcem prodal manjše količine heroina, v hišni preiskavi pa so mu zasegli kokain in heroin v zavitkih iz aluminijaste folije, ki je bil glede na način pakiranja in količine očitno namenjen nadaljnji prodaji. Tudi elektronska tehtnica s sledmi bele prašne snovi je izdala aktivnost 29-letnika. Novogoričan Flurim M. naj bi prav tako v lokalu Dino večkrat prodal odmerke kokaina in heroina. Po ugotovitvah preiskovalcev naj bi skupno prodal skoraj 14 gramov heroina in dobre tri grame kokaina, prav toliko pa jih je še hranil.

S Samirjem T. iz Ajdovščine naj bi Mate J. le posloval in od njega, približno enkrat na teden, nabavljal prepovedani drogi. Pri njunih telefonskih pogovorih je beseda pika pomenila pol grama kokaina, beseda vejica pa 10 gramov heroina.

Sodnik Goran Klavora je moral na preobravnavnem naroku postopek zoper Ajdovca izločiti, saj se njegov zagovornik naroka ni udeležil, preostala obtožena pa svojih dejanj, podobno kot v preiskavi, nista zanikala. “Priznam,” sta na vprašanje sodnika, ali dejanja iz obtožnice priznata, skopo odgovorila. Strinjala sta se tudi s predlogoma tožilstva glede kazni. Okrožna državna tožila Darja Špacapan je namreč za oba obtožena Novogoričana predlagala po leto zapora, a pod drugačnimi pogoji.

Za 29-letnika je namreč predlagala preklic pogojne obsodbe zaradi napada na uradno osebo in izrek enotne zaporne kazni v višini 17 mesecev, ki pa jo lahko obtoženi odsluži z delom v splošno korist. Flurim M. pa je bil zaradi istih kaznivih dejanj že večkrat kaznovan, zato zanj alternativna oblika prestajanja kazni ne bi prišla v poštev.

Sodišče se je s predlogoma tožilstva strinjalo in obema zaradi 12 posamičnih kaznivih faktov izreklo po leto zapora. Mate J. bo tako 17 mesecev enotne kazni odslužil s 1030 urami dela v splošno korist, Flurim M. pa bo zaradi poslov z drogo iz leta 2015 v zaporu eno leto.

Sodišče bo od tega obdobja odštelo čas, ki ga je od prijetja že preživel v priporu. Obema obtoženima je odvzelo zaseženo drogo ter znesek, ki sta ga zaslužila s kaznivimi dejanji. NR


Najbolj brano