Z ilustracijo zoper vojno

Nagrado za življenjsko delo je na 12. slovenskem bienalu ilustracije v Ljubljani prejel Marjan Manček. Nagrado Hinka Smrekarja je žirija prisodila Damijanu Stepančiču iz Senožeč za ilustracije v knjigi Arsenije!, ki bo pri založbi Miš izšla predvidoma v prvih februarskih dneh. Zgodbo, ki se godi med bitko na Ceru, enim prvih spopadov v prvi svetovni vojni, podpisuje še ilustratorjeva žena, pisateljica Lucija Stepančič.

Slikanica Arsenije! zakoncev Stepančič bo izšla februarja 
prihodnje leto.
Slikanica Arsenije! zakoncev Stepančič bo izšla februarja prihodnje leto. 

LJUBLJANA > Na bienalu, ki ga je gostil Cankarjev dom, je rekordnih 137 prijavljenih ilustratorskih projektov pregledala strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednik dr. Damir Globočnik ter člani Barbara Sterle Vurnik, Alenka Vidrgar, Lucijan Bratuš in Nina Pirnat Spahić. Na razstavo so uvrstili kar 67 avtorjev, za avtorja najboljših ilustracij pa razglasili Damijana Stepančiča, ki “praviloma ožje ilustratorsko področje povezuje z elementi slikarstva in grafike, stripa in drugih likovnih pristopov”, kakor so zapisali. “Njegova likovna interpretacija je zato lahko samosvoja, vendar vselej prilagojena vsebini literarne predloge in njenemu temeljnemu sporočilu.” Očaral jih je z ilustracijami knjige Arsenije!, postavljene v vojni čas: “Tudi spremljevalca tragične zgodbe - krokarja, ki velja za znan literarni in likovni motiv - je Damijan Stepančič predstavil na način, pri katerem likovna sredstva in učinki prepričljivo in izvirno odražajo vsebinsko poglobljen, ekspresiven in dramatičen vpogled v nesmiselnost vojskovanja.”

Plaketo Hinka Smrekarja sta prejeli Suzi Bricelj in Tina Dobrajc, priznanje Hinka Smrekarja je žirija namenila Andreji Peklar in Mateju Stupici, posebne pohvale pa Sanji Zamuda, Mariji Prelog in tudi Ani Zavadlav iz Solkana - posebno pohvalo si je prislužila z ilustracijami v izboru poezije Janeza Menarta Zadnja pomlad. AG


Najbolj brano