Abe in Obama sta se poklonila žrtvam napada na Pearl Harbor

Shinzo Abe je v torek kot prvi japonski premier obiskal spominski muzej napada na Pearl Harbor 7. decembra 1941 in izrekel "iskreno ter večno" sožalje vsem mrtvim tam in med drugo svetovno vojno. Skupaj s predsednikom ZDA Barackom Obamo sta položila venca in simbolično odvrgla cvetje v Tihi ocean.

Barack Obama Foto: STA
Barack Obama Foto: STA

HONOLULU > Obama je dejal, da je Pearl Harbor sveti kraj, ki dokazuje, da lahko tudi najbolj globoke vojne rane prepustijo mesto prijateljstvu in trajnemu miru. Poudaril je, da ZDA in Japonska delita interese in vrednote, njuno zavezništvo je temelj miru na območju Azije in Tihega oceana ter sila napredka po vsem svetu.

Abe je na Havaje prispel že v ponedeljek, ko je obiskal Nacionalno spominsko pokopališče Pacifika, kjer je položil venec, nato še eno pokopališče ter spomenik deveterici, ki je umrla v trčenju ameriške podmornice in japonske ribiške ladje leta 2001 blizu havajskega otočja.

V torek se je vpisal v zgodovino kot prvi japonski premier, ki je obiskal osrednji spomenik napadu na Pearl Harbor 7. decembra 1941, to je bojno ladjo Arizona, ki so jo japonska torpeda in bombe potopile skupaj z več kot 1000 mornarji. Ladja še vedno rjavi na dnu zaliva, nad njo pa so leta 1962 odprli spomenik. Pearl Harbor je leta 1951 obiskal takratni japonski premier Shigeru Yoshida, vendar spomenika Arizona takrat še ni bilo.

Abe se za zahrbtni napad brez vojne napovedi ni opravičil, kot se ni opravičil niti Obama, ki je pred pol leta kot prvi ameriški predsednik obiskal Hirošimo, na katero so ZDA leta 1945 odvrgle prvo jedrsko bombo. Japonci so za napad na Pearl Harbor, v katerem je umrlo 2400 Američanov, drago plačali.

Japonska je pred letom 1941 osvajala vzhodno Azijo predvsem z namenom pridobivanja surovin za svojo industrijo, bala pa se je le ameriške tihomorske flote, ki je bila zasidrana v Pearl Harborju, zato jo je hotela s presenetljivim napadom uničiti in za nekaj let odstraniti nevarnost svoji osvajalski politiki.

Na njeno nesrečo je bilo nekaj bojnih ladij skupaj s praktično vsemi ameriškimi letalonosilkami na terenu in so se izognile uničenju in ZDA so lahko hitro prešle v ofenzivo, ki se je končala z jedrskima napadoma na Hirošimo in Nagasaki.

Po izjavah sta se Obama in Abe srečala še s preživelimi napada. Ameriška tiskovna agencija AP navaja besede enega od njih, nekdanjega vojaka Alfreda Rodriguesa, ki je pozdravil Abejev obisk. "Vojna je vojna. Delali so, kar so morali in mi smo delali enako. Do Japoncev ne čutim nobenega sovraštva," je dejal Rodrigues in menil, da se Abeju ni bilo potrebno opravičiti.

STA


Najbolj brano