Ansambel s podstrešja

“Imamo ansambel in ti si član,” so si že v šestem razredu osnovne šole sporočali po SMS-ih, čeprav se do takrat njihov bend še ni sestal. A v poletnih počitnicah so se, takrat stari 12 let, že dogovorili za prvi nastop na javni prireditvi. Tako nekako se začenja zgodba o ansamblu MLAD, v katerem zabavno in narodnozabavno glasbo že dobri dve leti preigrava pet mladih zanesenjakov z Bistriškega.

Štirje fantje in eno dekle z Bistriškega svoje veselje do glasbe 
združujejo v ansamblu MLAD. Foto: Petar Nikolić
Štirje fantje in eno dekle z Bistriškega svoje veselje do glasbe združujejo v ansamblu MLAD. Foto: Petar Nikolić

ILIRSKA BISTRICA > Teden pred prvim nastopom je bilo seveda potrebno združiti moči na vsaj enih skupnih vajah. Takrat so Matic Štemberger, Lovrenc Primc,Anže Skok in Domen Ujčič zavihali rokave, se naučili prvi dve skladbi ter se predstavili na prireditvi v domači vasi, Dolnjem Zemonu. Tako je bil ansambel MLAD, ki v imenu združuje prve črke v imenih vseh članov, tudi uradno ustanovljen. Začeli so z rednimi vajami in se že po mesecu dni predstavili na drugi strani meje, v Šempolaju, kjer je žirija njihov nastop nagradila s pokalom in prvim mestom. Kmalu po ustanovitvi so v svoje vrste povabili še pevko Doris Pirih iz Ilirske Bistrice, ki letos obiskuje drugi letnik srednje šole, in s svojim glasom še obogati in popestri njihove nastope. Tako je zadnja črka v imenu ansambla D tudi njena. Občasno jim pri vajah svetuje Jan Mikuletič, član ansambla Druga varjanta, ki poskrbi, da je njihovo igranje še bolj uglašeno.

Od orgel do gola

Člani ansambla MLAD skrbijo za svojo glasbeno rast - nekateri glasbeno šolo še obiskujejo, drugi so jo že zaključili, ob tem pa so tudi pridni učenci ter aktivni tudi na številnih drugih področjih. Lani so pod okriljem Kulturnega društva Grad Dolnji Zemon sodelovali tudi v treh različnih dramskih igrah z več ponovitvami. Matic igra klaviature pri bendu Hit, harmonikar in klaviaturist Lovrenc pa se rad udeležuje šolskih in glasbenih tekmovanj. Letos si je tako s harmoniko priigral zlate plakete in priznanja na državnem tekmovanju glasbenih šol Temsig, na tekmovanju Svirel ter na mednarodnem tekmovanju v Beltincih; veliko medalj pa si je prislužil tudi v atletiki. Bobnar in pevec v ansamblu Anže igra tudi kitaro, do nedavnega pa je bil tudi vratar v Nogometnem klubu Ilirska Bistrica. Kitarist Domen igra v prvi ligi pri Nogometnemu klubu Dekani. Pevka Doris v ansamblu trenutno le prepeva, sicer pa igra na orgle, klavir, klavirsko harmoniko, kitaro ter prepeva v več zborih.

Ker so aktivni na številnih in zelo različnih področjih, fantje in dekle iz ansambla MLAD nimajo prav veliko prostega časa. Poseben izziv zanje je že to, da jim uspe uskladiti natrpane urnike in se se srečati na vajah. Mnogi mladi bendi so svojo pot začeli v garažah, ansambel MLAD pa vadi - na podstrešju. Tam je sicer malo prostora, a jih to ne ovira. S svojim delovanjem dokazujejo, da ima glasba neverjetno moč združevanja in da lahko premika meje. V enaki meri kot vse najstniške norčije, jih namreč razveseljuje odličen glasbeni nastop ter dobra volja v očeh poslušalcev.

Veselje, ki trese stene

Fantje in dekle radi igrajo na raznih prireditvah, kot je, recimo, Mala južina na Dolnjem Zemonu, kjer so pred dvema letoma prvič stopili na oder. Dvakrat so se udeležili Oktoberfešta v Italiji, pa tudi prireditve Z ramonko po starinsku na Hrvaškem. Veseli si bili povabila za samostojni koncert v Orehku in prireditev Pozdrav pomladi ter festival Živim zdravo v Ljubljanskem BTC Radi se odzovejo na slavja ob osebnih jubilejih ter razveseljujejo otroke na občinskih prireditvah kot so pustovanje, dedek Mraz in silvestrovanje. S krajšim koncertom so veliko veselja prinesli tudi ostarelim ob 5. obletnici medgeneracijskih srečanj v organizaciji Karitasa v Domu starejših občanov v Ilirski Bistrici. Nazadnje so popestrili osrednji program ob 90-letnici nogometnega kluba Ilirska Bistrica. Po besedah poslušalcev ansambla MLAD njihova glasba trese stene, saj igrajo z vsem veseljem, kar ga premorejo njihova mlada srca, in zato so njihovi koncerti nepozabna doživetja tako za mlade glasbenike kot tudi za poslušalce.

PETAR NIKOLIĆ


Najbolj brano