Dars naj bi na vlogo občin glede obalne ceste odgovoril še v tem tednu

Na Darsu so prejeli vlogo koprske in izolske občine za izdajo soglasja k ureditvi obvoza po hitri cesti Koper - Izola zaradi načrtovanega zaprtja obalne ceste. Čeprav naj bi odgovor pripravili še v tem tednu, pa je malo verjetno, da bo do zaprtja obalne ceste in izvzetja hitre ceste skozi predor Markovec prišlo tako kmalu.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, IZOLA > Vlada je namreč v začetku meseca sprejela novelo uredbe o cestninskih cestah in cestnini, ki razširja možnost preusmeritve prometa na cestninsko cesto zaradi obvoza, in sicer pod pogojem, da Dars kot upravljavec cestninskih cest pozitivno odgovori na vlogo predlagatelja obvoza, ki upravlja z necestninsko cesto.

Taka rešitev bi prišla v poštev tudi za predor Markovec. Obalne občine se namreč vse od njegovega odprtja zavzemajo za izločitev iz vinjetnega sistema, saj bi edino tako omogočili razvoj vzporedne obalne ceste med Koprom in Izolo.

Kot je pred dnevi poročala Televizija Slovenija, pa sta izolska in koprska občina na Dars poslali sklep o popolnem zaprtju obalne ceste. Prometne znake o popolnem zaprtju ceste naj bi začeli postavljati že s 1. januarjem, vendar pod pogojem, da občini dobita zeleno luč z Darsa.

Na izolski občini so v torek za STA potrdili, da so skupaj s koprsko mestno občino na Dars poslali vlogo za izdajo soglasja k ureditvi obvoza po omenjeni državni cesti in postavitvi začasne prometne signalizacije. Hkrati je izolski župan Igor Kolenc izdal sklep o zaprtju obalne ceste.

Povratne informacije Darsa v Izoli še niso dobili, prav tako na odgovor še čakajo tudi v Kopru, so za STA pojasnili na mestni občini.

Na Darsu so v torek za STA potrdili, da so prejeli vlogo obeh občin za izdajo soglasja k ureditvi obvoza po hitri cesti med Koprom in Izolo zaradi načrtovanega zaprtja obalne ceste, ki je v upravljanju občin.

"Vlogo so preučile strokovne službe, odgovor bosta občini prejeli v tem tednu," še napovedujejo na Darsu.

Povratne informacije v Izoli, kot rečeno, še niso dobili in naj bi je do 1. januarja predvidoma tudi še ne dobili. Tako do dejanskega zaprtja obalne ceste in izvzetja dela hitre ceste iz vinjetnega sistema tako kmalu še ne bo prišlo.

Kot so še pojasnili na izolski občini, bi na območju obalne ceste s spremembo prometnega režima prepovedali promet za vsa vozila razen za intervencijska, kolesarje in motorna kolesa. Na tem območju bodo torej razmejene površine za pešce in za kolesarje.

Gre za ukrep, povezan z varnostjo udeležencev v prometu na tem območju, ki vpliva tudi na varovanje bivalnega okolja in se približuje trajnostni mobilnosti. Prav tako s tem ukrepom nadaljujejo z aktivnostmi, ki so usmerjene k dolgoletnemu cilju tj. umiku pločevine iz obalne ceste, ki bi jo namenili ljudem, rekreaciji in trajnostnim turistično-rekreativnim dejavnostim.

STA


Najbolj brano