Na Goriškem letos pričakujejo višjo rast izvoza od državnega povprečja

Izvoz blaga v Goriški regiji naj bi letos narasel za okoli sedem odstotkov in torej več od državnega povprečja štirih odstotkov, uvoz pa naj bi se povečal za devet odstotkov, ocenjujejo v območni zbornici GZS. Kot ugotavljajo, so bili letos pozitivni tudi trendi v gibanju delovno aktivnih, katerih število se je povečalo za odstotek.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

NOVA GORICA > Pokritost uvoza z izvozom naj bi bila okoli 138 odstotkov, s čimer Goriška spada med regije, ki pozitivno prispevajo k presežku v trgovinski bilanci, so po današnjem srečanju z novinarji sporočili z območne zbornice za severno Primorsko pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Delež Goriške regije v celotnem izvozu je sicer 5,3-odstoten, v celotnem uvozu pa štiriodstoten.

Glavna izvozna partnerja goriškega gospodarstva sta še vedno Italija s 225 milijoni evrov oz. 23 odstotki celotnega izvoza Goriške ter Nemčija z 207 milijoni evrov ali dobrimi 20 odstotki. Tudi na strani uvoza je na prvem mestu Italija z 277 milijoni evrov ali 39-odstotnim deležem celotnega uvoza v regiji, na drugem mestu pa je Nemčija z 109 milijoni evrov ali 15,3-odstotnim deležem.

Po vrsti blaga so na prvem mestu tako pri izvozu kot uvozu deli za rotacijske električne stroje ter električna oprema za vžiganje in zaganjanje motorjev z notranjim izgorevanjem.

Rast bruto plač v regiji na bi bila letos okoli dveh odstotkov, kar je nekoliko več od slovenskega povprečja. Povprečna bruto plača v regiji naj bi tako znašala okoli 1490 evrov, kar je sicer okoli 68 evrov manj od slovenskega povprečja. Bruto plače v regiji naj bi se najbolj povečale v dejavnosti javne uprave, predvsem kot posledica odprave nekaterih določil zakona za uravnoteženje javnih financ, zrasle pa naj bi tudi v finančnih dejavnostih in v zdravstvu. Plače pa naj bi med drugim upadle v dejavnosti poslovanja z nepremičninami.

V območni zbornici sicer ugotavljajo, da so bili v tem letu pozitivni tudi trendi v gibanju delovno aktivnih. Stopnja registrirane brezposelnosti je tako oktobra 2016 znašala osem odstotkov in se je v primerjavi z oktobrom 2015 znižala za 1,8 odstotne točke. V povprečju je bilo v obdobju od januarja do septembra 2016 43.456 delovno aktivnih oseb, kar je za odstotek več kot leto prej.

Dobra turistična sezona je izboljšala tudi turistični izkupiček. Število prenočitev naj bi bilo višje za 12 odstotkov, predvsem zaradi večjega obiska italijanskih gostov.

Gospodarske družbe naj bi v letu 2016 ohranile ekonomičnost poslovanja. V Evropi je prisoten vzpon avtomobilske industrije, nekoliko višje cene pa surovin bodo ohranjale podobno raven dobičkonosnosti proizvajalcev avtomobilskih komponent. Prodaja bo tako nominalno bolj porasla, kot tudi cene vhodnih komponent.

Prehrambna industrija počasi čuti večje trošenje slovenskih gospodinjstev ter se vse bolj internacionalizira. Podjetja so dobre čase izkoristila za znižanje zadolženosti, medtem ko naj bi se investicije povečale v naslednjem letu. Gradbeni sektor pa deli usodo pomanjkanja javnih investicij, še ugotavljajo v zbornici.

V prihodnjem letu se bodo po njihovih napovedih povečevale investicije v zgradbe, predvsem v gospodarske objekte. Dodana vrednost bo najbolj narasla v predelovalni dejavnosti, gostinstvu, prometu in trgovini, skrčila pa se bo v dejavnosti energetike.

STA


Najbolj brano