Občina Piran 2016: Prihrumeli harlejaši, zaprli park in pobelili benečanko

Leto 2016 je bilo za piransko občino precej pestro: začelo se je s protestom ob bodeči žici na Dragonji, napadom na medicinsko sestro v Piranu, Marina Portorož je zaradi spora z občino zaprla Park Sonce v Luciji, v poletnih mesecih so “pobelili” benečanko, simbol Pirana ... Občane so na noge spravili načrti za pozidave v Fiesi in Strunjanu. Slednji pa je bil spet poplavljen.

Harley davidsoni so preplavili Portorož. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Harley davidsoni so preplavili Portorož. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Harley davidsoni preplavili Portorož

Dogodek leta je bil hrupen prihod harley davidsonov v Portorož, kjer so imeli junija svoje evropsko letno srečanje. Motoristi so s svojimi prepoznavnimi jeklenimi konjički in izstopajočimi opravami poželi veliko občudovanja tako med turisti kot med domačini.

Spor glede parka Sonce

Spor med Marino Portorož in piransko občino se je zaostril že v začetku leta, ko je občina v park Sonce poslala varnostnike. Končalo pa se je tako, da je Marina kot lastnica park zaprla in vanj preprečila javni dostop. Nekaj časa so celo trdili, da so ga prodali Rusom.

Benečanka ni več rdeča

Benečanka, simbol Pirana, je najprej dobila novega najemnika, nato pa je v okviru restavracije namesto prepoznavne živo rdeče dobila še novo, svetlejšo podobo, kot naj bi bila njena izvorna.

Lokali ostali brez elektrike in vode

Za še bolj vroči avgust v Portorožu so poskrbeli Hoteli Metropol, ki so nizu lokalov ob plaži odklopili elektriko in vodo, saj so se napajali prek njihovih omrežij. Gostinci in trgovci, večinoma najemniki, so nehote znašli sredi lastniškega spora.

Nova plaža

Piranska občina je na Fornačah na novo uredila plažo.

Počastitev 120. obletnice postavitve Tartinijevega spomenika

Ob 120. obletnici postavitve Tartinijevega spomenika, v začetku avgusta, je pod veličastno skulpturo velikega violinista in skladatelja njegovo glasbo z občinstvom na trgu delil sloviti ansambel I Solisti Veneti pod vodstvom maestra Claudia Scimoneja. V oktobru pa so med 3D skeniranjem kipa na violini odkrili do tedaj še neznan napis. Avtor kipa Antonio Dal Zotto je svoji pokojni ženi Idi Lessiak Naya Dal Zotto pustil čustveno posvetilo.

Linija Zürich - Portorož- Beograd

Julija je z Aerodroma Portorož proti Beogradu vzletelo turbopropelersko regionalno letalo s 34 sedeži, ki je do jeseni vozilo potnike na liniji Zürich - Portorož- Beograd. Projekt sicer po naših informacijah ni zaživel po načrtih.

Napad v zdravstvenem domu

V piranskem zdravstvenem domu je bila februarja v napadu z nožem poškodovana medicinska sestra. Utrpela je rane po obrazu in rokah. Napadel jo je 29-letni Koprčan, sicer psihiatrični bolnik, ki je najprej s kraja zbežal, a so ga kmalu prijeli policisti.

Drama zaradi deložacije

Drama zaradi deložacije se je maja odvijala v Luciji. Obupana Zlatka Olah ni želela zapustiti stanovanja, ki ga je piransko okrajno sodišče prodalo na javni dražbi pred dvema letoma, pač pa je grozila, da bo vse pognala v zrak. Pogajanja s policisti so potekala ves dan, zvečer pa so ti končno stopili v stanovanje.

Poplava v Strunjanu

Novembrsko neurje je v Strunjanu poplavilo več hiš, v katerih je bilo tudi do pol metra vode. Poplavljene pa so bile tudi soline in več deset počitniških hiš v strunjanskem avtokampu. Krajani so se spraševali, zakaj je bila spuščena zapornica zaradi del v solinah, za katero je odgovorno podjetje VGP Drava.


Najbolj brano