Za zamudnike še nekaj dni časa

KDD bo s 1. januarjem ukinila registrske račune. Kdor s svojim premoženjem na računu ni še ničesar ukrenil, bo imel tudi po tem datumu še nekaj dni časa, da to stori. KDD bo namreč premoženje najprej prenesla na prehodni račun, nato pa na sodni depozit.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Od nekaj več kot 277.000 lastnikov registrskih računov jih več kot 127.000 do predvčerajšnjim ni naredilo še ničesar. Tisti, ki so čakali na zadnji trenutek, imajo kljub bližajočemu se novem letu na voljo še nekaj dodatnih dni časa.

195 milijonov evrov premoženja je še na računih.

Za prenos premoženja na sodni depozit bo namreč potreben pravnomočni sklep sodišča. Na KDD ne pričakujejo, da bi do dejanskih prenosov prišlo že v prvih tednih januarja, tako da bodo imetniki računov v tem času še lahko poskrbeli za ureditev položaja.

Za to imajo na voljo več možnosti: lahko odprejo trgovalni račun, lahko opustijo oziroma se odpovedo lastništvu nad svojimi vrednostnimi papirji, kar je do četrtka naredilo 21.497 lastnikov, lahko pa ne naredijo ničesar. V tem primeru bo KDD vrednostne papirje prenesel na sodni depozit.

Vendar pozor: prenos na sodni depozit bo brezplačen le, če vrednost na računu ne presega 100 evrov, če noben papir ni uvrščen na borzo in če imetnik od januarja 2014 ni prejel dividend. Premoženje bo na njem pet let. V tem času ga bo lahko imetnik proti plačilu stroškov dviga znova prevzel. Če tega ne bo storil, bo premoženje po petih letih prešlo v last države.

Po podatkih z 19. decembra, ko je bilo še vedno odprtih nekaj manj kot 137.900 registrskih računov, je bila skupna vrednost premoženja na njih 195 milijonov evrov. V povprečju torej dobrih 1400 evrov na posamezni račun. JK, STA


Najbolj brano