Observatorij: V Siriji kljub prekinitvi ognja smrtne žrtve

V spopadih blizu sirske prestolnice Damask je bilo ponoči ubitih najmanj devet ljudi, med njimi sedem vladnih vojakov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Do nasilja prihaja kljub dogovorjeni prekinitvi ognja. V eksploziji avtomobila bombe v mestu Azaz na severu države je umrlo najmanj 48 ljudi.

V Siriji prihaja do nasilja in smrtnih žrtev kljub dogovorjeni 
prekinitvi ognja. Foto: STA
V Siriji prihaja do nasilja in smrtnih žrtev kljub dogovorjeni prekinitvi ognja. Foto: STA

DAMASK > Po navedbah organizacije s sedežem v Londonu so se spopadi danes nadaljevali v okrožju Vadi Barada, ki je v rokah upornikov. Tam se nahaja glavni vodni vir sirske prestolnice.

Ubitih je bilo najmanj sedem sirskih vojakov, še kakih 20 pa jih je bilo ranjenih. Nekateri naj bi bili v resnem stanju, navaja observatorij. V nasilju sta bila ubita tudi dva civilista, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dobava vode iz okrožja Vadi Barada je že od 22. decembra prekinjena. Režim in uporniki odgovornost za to pripisujejo en drugemu; vlada trdi, da uporniki namerno uničujejo vodno infrastrukturo, opozicija pa trdi, da so črpališče zadele vladne rakete. Združeni narodi so ta teden posvarili, da pomanjkanje vode občuti že 5,5 milijona ljudi v prestolnici in predmestjih.

Neimenovani vir, blizu režimu Bašarja al Asada, je povedal, da so se dogovorili za začasno prekinitev bojevanja, da bi strokovnjaki lahko vstopili na območje in popravili pokvarjeno infrastrukturo za vodooskrbo. Državni mediji so danes zjutraj poročali, da so ekipe prispele na območje kakih 15 kilometrov severozahodno od Damaska in so “pripravljene, da vstopijo” in začnejo s popravili. Ta naj bi sicer trajala več dni.

Spopadi v Siriji se nadaljujejo kljub prekinitvi ognja, ki so jo vladna stran in ključne uporniške skupine dosegle ob posredovanju zaveznice sirskega režima Rusije in podpornice opozicije Turčije. Prekinitev ognja, ki je začela veljati 30. decembra, je utišala nasilje v več delih Sirije, v Vadiju Baradi pa se spopadi nadaljujejo. Prekinitev tudi ne vključuje terorističnih skupin, kot sta skrajna skupina Islamska država in Fronta Fateh al Šam, ki je nekoč sodelovala z Al Kaido.

Islamska država ponavadi stoji za napadi, kakršen se je danes zgodil v mestu Azaz ob meji s Turčijo, ki je pod nadzorom uporniških sil. V siloviti eksploziji avtomobila bombe pred sodiščem in tržnico je bilo po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih 48 ljudi, večinoma civilistov. Vse kaže, da gre za najbolj smrtonosen napad v tem mestu doslej.

V podobnem napadu v tem mestu novembra lani je umrlo 25 ljudi, odgovornost zanj pa so uporniške sile pripisale Islamski državi, ki je že prisotna drugod po provinci Alep in je že večkrat poskušala zavzeti Azaz.

V sirskem konfliktu, ki se je začel s protivladnimi protesti marca 2011, je bilo ubitih več kot 310.000 ljudi. Več kot polovica prebivalstva države je razseljena.

STA


Najbolj brano