Grožnja poklicnemu upokojevanju?

Sindikati s člani na težkih delovnih mestih, ki jih po določeni starosti ni več mogoče zanesljivo opravljati, so proti znižani prispevni stopnji za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, iz katerega vključeni prejmejo poklicno pokojnino. Nezadovoljstvo bodo izrazili na protestnih demonstracijah 18. januarja pred ministrstvom za delo. Na ministrstvu za delo mirijo, da razloga za bojazen ni.

Sindikalisti so včeraj predstavili svoje pomisleke in napovedali proteste. Foto: STA
Sindikalisti so včeraj predstavili svoje pomisleke in napovedali proteste. Foto: STA

LJUBLJANA > “Nasprotujemo odločitvi ministrice za delo Anje Kopač Mrak, po kateri se je prispevna stopnja za delodajalce v poklicnem pokojninskem zavarovanju znižala z 9,25 odstotka na osem odstotkov,” je na včerajšnji novinarski konferenci sedmih reprezentativnih sindikalnih central dejal predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber. Znižana prispevna stopnja v pokojninskem načrtu, veljavnem od 1. januarja, bo po njegovih besedah ogrozila poklicno upokojevanje v prihodnjih letih. Že zdaj je premalo sredstev za poklicno upokojitev za 50 zavarovancev, medtem ko bo v prihodnjih desetih letih premalo sredstev za 50 do 80 zavarovancev, je ocenil.

Prav tako nasprotujejo višji upravljalski proviziji upravljalca, torej Kapitalske družbe. Stroški upravljalca, ki vključujejo upravljalsko provizijo ter obračunane vstopne in izstopne stroške, namreč na letni ravni že danes znašajo več kot sedem milijonov evrov, je dejal Lorber.

Protestnim demonstracijam se bodo 18. januarja pridružili tako sindikati javnega kot tudi zasebnega sektorja. “Končni cilj delodajalcev in vlade, ki je delodajalka v javnem sektorju, je ukiniti to vrsto zavarovanja in sebi zagotoviti več sredstev. Sicer bi skušali poiskati prihranek znotraj Kapitalske družbe kot upravljalke,” je dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.

Na ministrstvu za delo ob napovedi sindikalnega protesta zaradi znižanja prispevne stopnje za poklicno zavarovanje opozarjajo, da ima večina vključenih v zavarovanje na svojih individualnih računih presežek. Pri tistih, pri katerih se ni zbralo dovolj denarja, pa bodo primanjkljaj pokrili iz solidarnostnih rezerv. Kot zagotavljajo, razloga za bojazen ni.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je med drugim pojasnil, da bo Kapitalska družba popravila prispevno stopnjo, če se bo po dveh letih pokazalo, da znižanje z 9,25 na osem odstotkov ni ustrezno. NR


Najbolj brano