Zlahka pospravili afriško predjed

Slovenski rokometaši so svetovno prvenstvo začeli s pričakovano zmago. Ogrevalni dvoboj z Angolo so visoko dobili, kakšna je dejanska vrednost izbrancev Veselina Vujovića pa bo pokazalo nadaljevanje turnirja.

Marko Bezjak je večji del tekme vodil slovenski napad proti 
Angoli. Foto: Stanko Gruden
Marko Bezjak je večji del tekme vodil slovenski napad proti Angoli. Foto: Stanko Gruden

METZ > Obračun z nedoraslim afriškim predstavnikom bo hitro arhiviran, trenerski štab pa je sinoči že z zanimanjem pospremil tretjo tekmo uvodnega kroga skupine B med Španijo in Islandijo, ki bo jutri drugi tekmec Slovenije. Zmaga nad Angolo je potešila predvsem strelske apetite. Na svoj račun je prišel Borut Mačkovšek, ki je bil ob Gašperju Marguču z osmimi goli najučinkovitejši strelec včerajšnje tekme.

Slovenija : Angola 42:25 (22:13)
Arena Metz, gledalcev 2000, sodnika: Lopez in Lenci (oba Argentina).
Slovenija: Skok, Kastelic, Blagotinšek 1, Henigman 2, Marguč 8, Kavtičnik 3 (1), Janc 6, Dolenec 3, Cingesar 4, Poteko, Miklavčič, Kodrin 2, Gaber 1, Bezjak 4 (2), Mačkovšek 8. Selektor: Veselin Vujović.
Angola: Gaspar, Figueira, Muachiessengue, Aguiar 1, Hebo 5, Mulenessa, Antionio 2, Kamuanga, Maneco 2, Teca 4, Nascimento, Quinanga 1, Lopes 6 (2), Pestana, Ferreira 4 (1). Selektor: Alexandre Machado.
Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Angola 5 (3); izključitve: Slovenija 8, Angola 6.

“Prikazal sem predstavo, kakršno sem si za začetek prvenstva tudi želel. Najbolj pomembno je, da smo prebili led. Sprva smo imeli nekaj težav. Angolci so nas malce presenetili s streli od daleč in podajami na krožnega napadalca, a jim je že po dvajsetih minutah pošla sapa. Mi pa smo s pridom izkoristili širši izbor kakovostnih igralcev,” je povedal Izolan. Mačkovšek je tudi dobil posebno priznanje za najboljšega posameznika tekme z Angolo, v kateri je kakovostna razlika kmalu izplavala na površje.

Današnji spored na SP, skupina C - Belorusija : Čile (14), Hrvaška : Madžarska (17.45), Hrvaška : Savdska Arabija (20.45); D - Katar : Egipt (14), Švedska : Bahrajn (17.45), Danska : Argentina (20.45).

Dvoboj z Afričani lahko povzamemo v nekaj stavkih. Angolci so imeli svojih pet minut na začetku tekme, potem pa je slovenska izbrana vrsta prevzela pobudo. V napadu je brez večjih težav našla razpoke v vrstah tekmecev in rešetala angolsko mrežo z vseh položajev. Obramba včeraj sicer ni mogla navdušiti slovenskega selektorja, ki pa je lahko preizkusil nekaj novosti. Ene so se obnesle bolj, druge manj. Ob jasnih razmerjih moči je Veselin Vujović porazdelil minute in premešal vloge na igrišču. Na velikem tekmovanju sta svoj ognjeni krst prestala Tilen Kodrin in vratar Urh Kastelic, ki je dobil prednost pred Urbanom Lesjakom.

Na tribuni je ostal tudi načeti srednji zunanji igralec Miha Zarabec, ki pa ga bo Slovenija vsekakor potrebovala na zahtevnejših dvobojih, ki sledijo. Odprto ostaja vprašanje, ali bo Slovenija vztrajala na hitri igri. Pri tem bo vsekakor pomembno, koliko menjav si bo privoščila med fazo napada in obrambe. ASO


Najbolj brano