V novi številki Primorskih novic preberite

Člani Civilne iniciative za zaščito vina teran so odločeni: “Nobenih kompromisov ne bo, terana ne damo.” Razočarani nad neodzivnostjo Evropske unije in mlačnostjo vrha slovenske politike so se soglasno odločili, da bodo pri zaščiti terana vztrajali. Prepričani so, da imajo v rokah vse potrebne argumente, tako po zakonski kot tudi strokovni plati.

Člani Civilne iniciative za zaščito vina teran so  odločeni: 
“Nobenih kompromisov ne bo,  terana ne damo.” Foto: Petra Mezinec
Člani Civilne iniciative za zaščito vina teran so odločeni: “Nobenih kompromisov ne bo, terana ne damo.” Foto: Petra Mezinec

Večina bi plačala manj kot za dopolnilno zavarovanje

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje in namesto njega uvaja novo dajatev, katere višina bo odvisna od prihodkov posameznika. Na ministrstvu za zdravje so se odločili poseči tudi v bolniški stalež. Ta ne bo mogel več trajati v nedogled.

Kdo zavira bertoški vhod v pristanišče

Tovornjaki so po treh dneh zaprtja pristanišča zaradi burje danes še delali gnečo na ankaranski vpadnici. Težave bi rešil dodatni vhod v pristanišče že iz bertoškega krožišča. Koprski župan trdi, da gradnjo zavira izključno uprava Luke Koper, ker občini noče plačevati najemnine za najem tamkajšnjih parcel. Da je vse predvsem v rokah Luke, mu je v sredo na obisku v Kopru pritrdil tudi minister Gašperšič. A prav ministrstvo Luki odsvetuje plačevati najemnino občini, ker ji za te parcele že plačuje koncesijsko dajatev.

Do izolske bolnišnice s taksijem, nazaj v mesto peš

S postajališča v središču Izole odpelje zadnji avtobus proti bolnišnici ob 14.40, v nasprotno smer, z bolnišnice v mesto, pa ob 15.20. Poleg pacientov in obiskovalcev bolnišnice to predstavlja težavo predvsem dijakom Srednje šole Izola, ki ob bolnišnici obiskujejo program zdravstvene nege oziroma kozmetičnega tehnika, ter študentom Fakultete za vede o zdravju. Kako naj popoldne pridejo do bolnišnice in zvečer domov?

Neuradno: garažo bi gradil Kolektor Koling

Na informativni poziv, s katerimi so v koprski občini tipali poslovni teren in iskali morebitne partnerje, ki bi jih zanimalo sodelovanje v javno-zasebni navezi za gradnjo podzemne parkirne hiše pod Muzejskim trgom v Kopru, je prispela ena vloga. Slišati je, da naj bi posel mikal po novem največjega domačega gradbinca, družbo Kolektor Koling. V podjetju na naše vprašanje o tem niso odgovorili.

V Piranu vendarle nov zdravnik

“S prvim januarjem je v Piranu zaposlen nov zdravnik, in sicer Branko Radi, ki je doslej delal v Kopru. Žal še vedno samo kot nadomestni zdravnik, zaradi dolge bolniške odsotnosti enega od zdravnikov,” izpostavi Matjaž Krajnc, direktor Zdravstvenega doma Piran. Dolgoročno napoveduje okrepitev zdravniških vrst predvsem v Luciji, kjer bodo v prihodnjih letih zgradili nov zdravstveni dom.

Vodja Notranjskega muzeja le za polovico dneva

Postojnski Zavod Znanje išče vodjo Notranjskega muzeja. Delovno mesto je zanimivo, a tudi nenavadno, saj bo vodja zaposlen samo za polovični delovni čas. Zato bo prijav zagotovo manj, tudi donedavna začasna vodja Meta Kordiš se ne namerava prijaviti. Ob tem je zanimivo, da denar za sedem zaposlenih prispeva ministrstvo za kulturo, za vodjo pa postojnska občina.

V tolminskem šolskem centru bodo od prihodnjega leta izobraževali tudi strojne tehnike

Če bo zanimanja med mladimi dovolj, bodo v prihodnjem šolskem letu v tolminskem šolskem centru v dislociranem oddelku Šolskega centa Nova Gorica izobraževali strojne tehnike. Za nov program so si prizadevali skupaj s posoškim gospodarstvom oziroma na njegovo pobudo. Podjetja obljubljajo, da bodo vsem dijakom v tem programu zagotovila štipendije in opravljanje prakse.

Denar bodo delili po starem

Skupno 60.000 evrov, 10.000 več kot v lanskem letu, bo novogoriška občina letos namenila za kulturne projekte. V upravi so želeli spremeniti odlok, a je imel mestni svet preveč pomislekov. Odloka zdaj ne bodo spreminjali in bodo denar razdelili kar po veljavnih pravilih. Škoda, so prepričani v društvih, ki so pripravila predloge za spremembo odloka, po katerih bi bilo po njihovem sofinanciranje bolj smotrno.

Bivši komandir trdi, da policistu ni naročil, naj zaščiti kolege

“To je smešno, ne vem. Kdo bo opran? To je larifari. Res smešno, po svoje pa tudi žalostno,” je na vprašanje, ali je res policistu naročil, naj spiše uradni zaznamek, s katerim bi opral krivde dva policista koprske policijske postaje, na koprskem okrajnem sodišču sredi tedna odgovarjal nekdanji komandir te postaje Igor Majcen. Na okrajnem sodišču se zagovarjajo štirje policisti, ki naj bi pred šestimi leti ob aretaciji poškodovali italijanska osumljenca.

“Časi, ko so ZDA gospodarsko obvladovale svet, so mimo”

Ni razloga za paniko, ameriška demokracija bo pokazala svojo moč, o tem, kaj se bo izcimilo iz kontroverznih napovedi novega predsednika Donalda Trumpa, pravi poznavalec Amerike dr. Bogomil Ferfila. Trumpova praktična poslovna logika lahko da rezultate, strahovi, kako se bo Trump obnašal do ostalega sveta, pa so pretirani. Amerika ni več edina gospodarska velesila, ampak le ena od velikih konkurentk na svetovnem trgu. Izolacionizma si ne more privoščiti. Jutri objavljamo intervju z njim.


Najbolj brano