Vlak je trčil v večjo skalo

Včeraj zjutraj, nekaj po 4. uri, je vlak v Baški grapi na Tolminskem trčil v skalo, ki je bila med tirnicami. Na vlaku je bil en potnik, na srečo pa se nikomur ni nič zgodilo.

Strojevodja je poškodovani vlak odpeljal nazaj do Mosta na Soči. Foto: Pgd Tolmin
Strojevodja je poškodovani vlak odpeljal nazaj do Mosta na Soči. Foto: Pgd Tolmin

MOST NA SOČI >Policiste so o izrednem dogodku, ki se je pripetil na železniški progi v Baški grapi, obvestili okoli 5.30. Nesreča se je zgodila nekaj minut po 4. uri približno dva kilometra izven Mosta na Soči. Potniški vlak (kompozicija motornika znamke fiat) je med vožnjo z železniške postaje Most na Soči proti Klavžam trčil v večjo skalo, ki je bila med tirnicami. Strojevodji kljub takojšnjemu zaviranju ni uspelo ustaviti vlaka, skala pa je prebila rezervoar za pogonsko gorivo. Na vlaku je bil tedaj le en potnik, na srečo pa se nihče ni poškodoval.

Strojevodja je zatem, ko je preveril nastalo škodo, odpeljal vlak nazaj na železniško postajo Most na Soči. Tam so posredovali gasilci PGD Tolmin, ki so prečrpali preostanek goriva iz rezervoarja ter nevtralizirali razlito gorivo na progi. Policisti so tujo krivdo izključili.

Nastalo škodo v Slovenskih železnicah še ocenjujejo, poškodoval pa se je dizelski motornik, je za Primorske novice pojasnila Mateja Živoder iz službe za odnose z javnostmi. “Omenjeni vlak je imel zaradi izrednega dogodka 72 minut zamude, nasproti vozeči vlak na tej enotirni progi pa 32 minut zamude,” je še pojasnila. Dodala je, da upravljalec, družba SŽ-Infrastruktura, skrbi za redno vzdrževanje prog in jih tudi redno pregleduje. “Naravne nesreče so dejavnik, na katerega nimamo vpliva, se pa v izrednih dogodkih, kot je današnji, trudimo, da kar najhitreje odpravimo posledice in zagotovimo nemoten promet.”

Podobna nesreča se je sredi lanskega oktobra zgodila med Grahovim in Podbrdom, kjer je na progo prav tako padla večja skala. Vlak je trčil vanjo, prvi dve kolesi pa sta se iztirili. Na vlaku je bilo tedaj osem potnikov, vendar se na srečo niti takrat ni nikomur nič zgodilo, je pa bila proga približno sedem ur zaprta. SK


Najbolj brano