Alpinistična ljubezen

Vrhunska alpinista Nives Meroi in Roman Benet bosta gosta jutrišnjega pogovornega večera v Kulturnem domu v okviru cikla Potohodci. Zakonca bosta z obiskovalci delila svojo zgodbo o vzponih na osemtisočake in premagovanju povsem drugačnih življenjskih preprek.

Zakonca Nives Meroi in Roman Benet na odprave neseta 
kupe knjig in v taboru strastno bereta.
Zakonca Nives Meroi in Roman Benet na odprave neseta kupe knjig in v taboru strastno bereta. 

NOVA GORICA > Plezalni par, ki je v skupni navezi že 30 let, sodi med najuspešnejše v italijanskem in svetovnem alpinizmu. To velja predvsem za himalajske vzpone na osemtisočake v neoporečnem slogu. Njuni vzponi namreč vedno potekajo brez uporabe dodatnega kisika in višinskih nosačev, večkrat pa tudi po novih smereh ali v manj znanih stenah.

Slovita po tem, pripovedujejo njuni znanci, da nikoli ne odnehata, pa čeprav morata poskušati trikrat ali štirikrat. Odnehala nista niti, ko je Roman zbolel. Po petih letih in dveh presaditvah kostnega mozga nadaljujeta s svojimi podvigi. Ob sliki in pogovoru bodo predstavili tudi Nivesini knjigi Ne pustim te čakati in potopisna razmišljanja Sinaj v soavtorstvu s teologom Vitom Mancusejem. Gost večera bo Peter Podgornik.

Od četrtka do sobote bodo v Novi Gorici projekcije v okviru letošnjega Festivala gorniškega filma. VH


Najbolj brano