Množični protesti proti Uberju v Italiji

Večdnevna stavka italijanskih voznikov taksijev, ki je ohromila promet v večjih mestih, se je danes še zaostrila in sprevrgla v množične proteste v središču prestolnice. Taksisti so nezadovoljni z rahljanjem zakonodaje za prevoze s taksiji, kar bo po njihovem mnenju v korist ponudnikov prevozov prek mobilne aplikacije, kot je Uber.

Taksisti so nezadovoljni z rahljanjem zakonodaje za prevoze 
s taksiji, kar bo po njihovem mnenju v korist ponudnikov 
prevozov prek mobilne aplikacije, kot je Uber. Foto: Wikipedia/Dllu
Taksisti so nezadovoljni z rahljanjem zakonodaje za prevoze s taksiji, kar bo po njihovem mnenju v korist ponudnikov prevozov prek mobilne aplikacije, kot je Uber. Foto: Wikipedia/Dllu

RIM > Današnji protesti sledijo celotedenski stavki italijanskih taksistov, ki pravijo, da bo nova zakonodaja dala Uberju nepravično prednost pred tradicionalnimi prevozi s taksiji, za katere so potrebne licence.

Zaradi stavke je bil v preteklih dneh oviran promet po državi, predvsem v Rimu, Milanu in Torinu, na večjih letališčih in železniških postajah so obtičali številni turisti, vprašljiva je postala tudi nemotena izvedba tedna mode v Milanu, ki se začenja v sredo.

Združenje italijanskih podjetij visoke mode je izrazilo zaskrbljenost. “Velika škoda bi bila, če italijanska prestolnica mode ta teden ne bi mogla ponuditi nobenega prevoza s taksijem,” je kritiziral častni predsednik združenja Mario Boselli.

Današnji protesti v Rimu so se sprevrgli v izgrede, ko so jezni taksisti začeli metati v policiste steklenice in druge predmete, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. V spopadih s policisti je bilo ranjenih več protestnikov.

V preteklih dneh so poročali tudi o napadih na Uberjeve voznike, katerih vozila so obmetavali z jajci, kot tudi na voznike, ki niso hoteli sodelovati v stavki.

Protestnike je danes obiskala županja Rima Virginia Raggi in jim izrazila podporo. Popoldne se bodo srečali tudi z italijanskim ministrom za promet Grazianom Delriom. “Sodelujemo lahko le, če ne bo nasilja in groženj,” je po poročanju časnika Il Sole 24 Ore dejal minister.

STA


Najbolj brano