Če bo voda oporečna, bodo tožili

Kmetje iz Vipavske doline, ki v okviru civilne iniciative opozarjajo na težave z namakalnim sistemom Vogršček, so po včerajšnjem sestanku na okoljskem ministrstvu zmerni optimisti. Voda naj bi v sistem stekla čez teden dni, julija bodo narejeni projekti za gradnjo pregrade. “Upanje imamo, da so se zadeve začele premikati,” pravi predsednik Srečko Kofol. Če pa voda spet ne bo ustrezna za namakanje, bodo sprožili odškodninske tožbe.

Kmetje zahtevajo ustrezno vodo od začetku namakalne 
sezone. V primeru nove prepovedi oroševanja pa bodo, kot 
napovedujejo, sprožili odškodninske tožbe.   Foto: Ambrož Sardoč
Kmetje zahtevajo ustrezno vodo od začetku namakalne sezone. V primeru nove prepovedi oroševanja pa bodo, kot napovedujejo, sprožili odškodninske tožbe.  Foto: Ambrož Sardoč

LJUBLJANA, GORIŠKA >Kmetom iz spodnje Vipavske doline, ki so združeni v Civilno iniciativo za Vogršček, je dovolj mencanja in sprenevedanja odgovornih. Sanacije zadrževalnika še ni, v preteklih letih so jih pestile zamude z dobavo vode ob začetku namakalne sezone, lani pa jih je doletel še en udarec: prepoved oroševanja z vodo iz sistema, ker so v njej našli bakterije.

Projekti za pregrado bodo, gradnjo lahko zaustavijo pritožbe

Včeraj so okoljski ministrici Ireni Majcen pojasnili svoje zahteve: odgovorni jim morajo zagotoviti zadostne količine ustrezne vode za nemoteno namakanje, ki mora v sistem steči čim prej, saj se sezona v teh dneh začenja. Majcnova je poudarila, da njeno ministrstvo ne more zagotoviti, da bo voda neoporečna, saj to ni v pristojnosti njenega ministrstva, je pa napovedala, da bodo projektno dokumentacijo za pridobitev dovoljenja za gradnjo pregrade predstavili julija.

Finančne konstrukcije še ni, je pa denar zagotovljen, je potrdila. Z deli bi lahko začeli po koncu namakalne sezone. A ostaja previdna z obljubami. “Ko smo se na sestanku pogovarjali, je bilo optimistično rečeno, da lahko dela stečejo že letošnjo jesen, sama pa glede na izkušnje, ki jih imamo pri javnih razpisih, opozarjam, da je seveda odvisno, ali bo to realno dosegljivo. Če namreč izvajalci s pritožbami posegajo na komisijo, se ne da natančno napovedati, kdaj bo investicija izvedena,” je dodala.

Vodo naj bi dobili pravočasno

Sodeč po pojasnilih direktorice sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irene Šinko, bistvene zamude pri dobavi vode letos ne bi smelo biti. “Povedala nam je, da je bil izvajalec vzdrževanja in upravljanja zajetja Vogršček za letošnjo sezono izbran, to bo spet Kmetijstvo Vipava. Če ne bo pritožbe, bo voda konec prihodnjega tedna stekla v namakalni sistem,” je po sestanku dejal predsednik civilne iniciative Srečko Kofol, ki pa je opozoril, da težav ne bi bilo, če bi razpis objavili prej. In če se bo zaradi pritožbe spet zavleklo in kmetje ne bodo mogli pravočasno namakati? “Naj z začasnim ukrepom odprejo vodo in nato rešujejo zadeve s pritožbo. Mi smo od vode odvisni,” je poudaril.

Niso pa odvisni le od tega, kdaj jo bodo dobili, pač pa tudi, ali bo ustrezna za namakanje. Lanska prepoved je bila zanje hud udarec. “Letos bo prva analiza vode znana v petek. Jasno smo povedali, da upamo, da ne bo prišlo do kakšne nove prepovedi. Pričakujemo, da bo voda ustrezna za namakanje. Pogovarjali smo se tudi o vzrokih za onesnaženje. Treba je kontrolirati, kaj se spušča v potoke. A za to so pristojni in odgovorni drugi, ne mi. Mi smo uporabniki, ki vodo nujno potrebujemo in plačujemo,” je poudaril Kofol in pribil: “Če bo prišlo do ponovne prepovedi, bomo šli v odškodninske tožbe.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano