Hirscher se bo poleti odločil, ali bo nadaljeval do PyeongChanga

Marcel Hirscher je v dežju in megli na eni najbolj zahtevnih veleslalomskih prog na novo spisal zgodovino alpskega smučanja. Osemindvajsetletni Salzburžan si je na pokalu Vitranc zagotovil kar dva globusa, rekordnega šestega velikega po vrsti za skupno zmago ter četrtega za zmago v veleslalomskem seštevku. O prihodnosti se še ni odločil.

Marcel Hirscher (desno) Foto: STA
Marcel Hirscher (desno) Foto: STA

KRANJSKA GORA > “Povedal bom po resnici. Mogoče je v tem trenutku vse skupaj malce preveč zame. Je zelo čustveno, v tem trenutku poskušam po najboljših močeh in profesionalno opravljati svoje delo, ampak sem zelo hvaležen za tri ure časa, ki jih bom imel do podelitve, preživel jih bom v miru v svoji sobi in bom lahko razmišljal o tem, kaj me je pravzaprav pripeljalo do te točke v življenju, ko sem osvojil šest zaporednih velikih kristalnih globusov, kar je seveda neverjetno in kar je rekord,” je na novinarski konferenci v pomožnem medijskem centru v ciljni areni poligona pod podkorensko strmino v Kranjski Gori dejal Marcel Hirscher, po številu velikih kristalnih globusov najuspešnejši alpski smučar vseh časov, na večni lestvici izenačen le s slovito rojakinjo Annemarie Moser-Pröll.

“Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki so mi pomagali pri tem, družini, dekletu Lauri, moji ekipi, bili so res neverjetni. Sem zelo zadovoljen, kako deluje moja ekipa, vsakič se trudimo pokazati najboljše. Zato vse skupaj doživljam zelo čustveno, saj je nekaj posebnega osvojiti šest velikih globusov. Gre za dolgo obdobje, ki sem ga prebrodil brez poškodb, nastopal sem na vsaki tekmi, na kateri sem lahko. Telo me je v tem času ubogalo, tudi psiha je delovala tako, kot mora. Ni bilo lahko. Povzpeti se na vrh je marsikdaj bilo bolj stvar glave, psihe, miselnih igric kot telesne pripravljenosti. Ne najdem pravih besed,” je nadaljeval osemindvajsetletnik.

Slaba vidljivost zaradi dežja in megle

Hirscher je vodil po prvi vožnji, kar pomeni, da je v finalu prišel na vrsto kot zadnji na startu druge vožnje. Prva vožnja in finale sta potekala ob dežju, na koncu finala pa so se spustile še meglice, ki so še dodatno ovirale najboljše in slabšale že tako slabo vidljivost: “Vedel sem, da je Leif (Kristian Haugen; op. STA) v vodstvu in da imam prednost 1,69 sekunde pred njim. Kljub temu sem vedel, da moram iztisniti iz sebe sto odstotkov, kar seveda ni bilo lahko, saj je bila v finalu slaba vidljivost zaradi dežja in megle. Poskusil sem. Ob prvem merjenju vmesnega časa sem izgubil osem desetink sekunde, preostanek proge pa sem smučal še kar v redu, tako da sem osvojil svojo 44. zmago v svetovnem pokalu, vsaj mislim, da je 44. Tako da je bil na koncu res zelo lep dan.”

V nadaljevanju je imel Hirscher nekoliko težav s spominom, ali je osvojil svoj peti ali četrti veleslalomski globus. Osvojil je četrtega, težave predstavlja bržkone dejstvo, da je sezono 2013/14 v veleslalomskem seštevku zbral enako številko točk, 560, kot Američan Ted Ligety, vendar je globus šel v roke Američana zaradi večjega števila zmag: “Seveda, da je tudi veleslalomski globus, četrti, tretji po vrsti, nekaj posebnega, biti najboljši v veleslalomu mi res veliko pomeni, še zlasti, ker sem v tej sezoni osvojil tako naslov svetovnega prvaka v veleslalomu, svojega prvega, in veleslalomski seštevek.”

Tekmovalno se upokojiti ali iti na olimpijske igre

O prihodnosti še ne razmišlja, po glavi se mu motajo tudi misli o koncu kariere, kako se bo odločil in ali bo nastopil na zimskih olimpijskih igrah prihodnjega februarja v PyeongChangu ter skušal osvojiti še edino veliko manjkajočo kolajno, zlato olimpijsko, bo razkril po temeljitem razmisleku: “Moj načrt je, da do konca sezone tekmujem na tistih tekmah, na katerih želim tekmovati. Potem se seveda zelo veselim premora, počitnic, čaka me še nekaj medijskih obveznosti v Avstriji. Upam, da bom imel na voljo veliko časa za razmišljanje o načrtih za prihodnjo sezono. Glede na to, da bo poletje dolgo, bom imel čas za razmislek, kaj si pravzaprav želim.”

“Pred mano sta pravzaprav le dve možnosti - tekmovalno se upokojiti ali iti na olimpijske igre. To je moja deseta sezona. Ta sezona mi je res vzela veliko moči, po drugi strani pa sem imel tudi res veliko uspehov. V vsakem primeru je šlo za 'win-win' situacijo. Postajam pa tudi starejši, poletje bo dolgo in bo dovolj časa za razmislek o prihodnosti,” je bil veliki šampion nedorečen o svoji prihodnosti.

Novinarji, zbrani v medijskem središču pod Vitrancem, so na pobudo voditeljice konference rekorderju namenili poklon s stoječimi ovacijami.

STA


Najbolj brano