Skozi predor Markovec že marca brez vinjet

Čeprav je bilo pričakovati, da odločitev o “razvinjetenju” predora Markovec ne bo sprejeta še nekaj mesecev in da bi v najboljšem primeru prišlo do zaprtja ceste še pred poletjem, se je to izkazalo za napačno. Izvedeli smo namreč, da bodo obalno cesto med Koprom in Izolo bodo za promet zaprli še ta mesec.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > ”Prejeli smo soglasje Darsa, da za vožnjo skozi predor Markovec ne bodo več potrebne vinjete,” je potrdila našo informacijo Martina Miklavčič Šumanski iz izolske občine. Posledično bodo obalno cesto zaprli še ta mesec, kot smo izvedeli, se bo to zgodilo 20. marca.

Informacijo so potrdili tudi v upravi Mestne občine Koper, od koder so medijem tudi v imenu izolske občine poslali sporočilo za javnost o zaprtju obalne ceste in novi prometni ureditvi, ki predvideva vožnjo brez vinjete skozi predor Markovec.

Dars je od 1. decembra leta 2015 do konca novembra 2016 prodal za 170,1 milijona evrov vinjet. Prodaja vinjet in zaslužek se večata iz leta v leto. Povečuje se tudi število kršitev. Če voznik nima vinjete ali jo uporablja nepravilno, ga doleti 300 evrov globe; če globo poravna v osmih dneh, lahko plača polovični znesek.

Nov prometni režim, ki bo začel veljati 20. marca ob 11. uri, prinaša popolno zaporo dela obalne ceste med priključkom na Krožno cesto in priključkom Ruda. “S tem obe občini sklepata dolga leta trajajočo bitko za enega najlepših delov slovenske Obale in odpirata nove priložnosti za njegov razvoj,” so zapisali.

Obalna cesta bo od 20. marca popolnoma zaprta med priključkom na Krožno cesto in priključkom Ruda.

Ob obali dovoljeno za intervencijo in prebivalce, avtobusi skozi predor

Potrjujejo, da sta obe občini včeraj s strani Darsa tudi uradno prejeli soglasje, ki omogoča ureditev “obvoza” po hitri cesti skozi predor Markovec, kjer bo dovoljena vožnja brez vinjete. “Vozila, ki imajo sicer prepovedano vožnjo po avtocesti in hitri cesti, morajo za promet na relaciji Žusterna - Izola uporabiti druge lokalne ceste, med njimi lokalno cesto mimo Splošne bolnišnice Izola,” opozarjajo. Popolna zapora obalne ceste ne bo veljala za intervencijska vozila in za vozila lokalnih prebivalcev, ki prek tega odseka obalne ceste dostopajo do svojih hiš. Zanje bo sicer veljal dostop le s koprske strani.

Nova prometna ureditev bo prinesla tudi spremembe v javnem potniškem prometu na relaciji Koper-Izola-Piran, ki bo po novem preusmerjen skozi predor Markovec. Spremembe, ki jih bodo z izvajalcem javne službe, družbo Arriva dokončno uskladili v naslednjih dneh, bosta občini podrobno predstavili v torek na novinarski konferenci.

Nobenih megalomanskih projektov

“Razvinjetenje” predora Markovec je sicer infrastrukturni minister Peter Gašperšič napovedal že pred pol leta. Koprska in izolska občina sta Dars za spremembo režima zaprosila v začetku decembra, a sta nato morala dopolniti elaborat. To sta storili konec januarja in zadeva je šla uspešno skozi.

Izolski župan
Igor Kolenc

“Kdor pričakuje, da bomo takoj začeli kopati in graditi, se krepko moti. Območje bo ostalo zeleno, urejali ga bomo več let. Če bomo zgradili kakšen hotel, pa bo to na brežini. 100-metrski obmorski pas bo ostal prost,” je pred časom v zvezi z načrti za obalno cesto dejal izolski župan Igor Kolenc. Tudi koprski župan Boris Popovič mu je pritrdil, da ne načrtujejo nobenih megalomanskih objektov. Zagotovila sta tudi, da bosta preprečila špekuliranje z zemljišči; kmetijska bodo ostala kmetijska.

V koprskem proračunu so za ureditev predvideli 225.000 evrov, od tega naj bi 180.000 evrov dobili iz evropskih virov za Jadransko-jonsko regijo. Prihodnje leto naj bi namenili 87.500 evrov (70.000 naj bi dobili iz EU).

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano