Na Reki odprli Inštitut za narodnostna vprašanja

V sredo je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc skupaj z županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadino, županom Reke Vojkom Obersnelom in slovensko veleposlanico na Hrvaškem Smiljano Knez na Reki slavnostno odprl prvo podružnico kakšnega slovenskega raziskovalnega inštituta v tujini.

Z leve: župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, vodja reške enote dr. Barbara Riman, minister 
Gorazd Žmavc, direktorica Inštituta za narodnostna 
vprašanja Ljubljana prof. dr. Sonja Novak-Lukanovič, veleposlanica Republike Slovenije na Hrvaškem, nje. eksc. 
Smiljana Knez, župan Mesta Reka, mag.  Vojko Obersnel
Z leve: župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, vodja reške enote dr. Barbara Riman, minister Gorazd Žmavc, direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja Ljubljana prof. dr. Sonja Novak-Lukanovič, veleposlanica Republike Slovenije na Hrvaškem, nje. eksc. Smiljana Knez, župan Mesta Reka, mag. Vojko Obersnel  

REKA > Inštitut za narodnostna vprašanja iz Ljubljane je eda prvih znanstveno-raziskovalnih institucij, ki se ukvarja z raziskovanjem slovenstva in Slovencev na Hrvaškem.

“Reka je že sama po sebi večkulturno in večetnično mesto, s katerim se bo inštitut lahko povezoval in v njem deloval na številnih področjih, tudi z drugimi manjšinami in pripadniki večinskega prebivalstva. Reka je za nas neke vrste naravni laboratorij,” je ob odprtju enote inštituta povedala direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani Sonja Novak Lukanovič. Enoto bo vodila mlada raziskovalka Barbara Riman.

Prisotne sta nagovorila tudi župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina in župan Reke Vojko Obersnel. Komadina je poudaril, da ima Primorsko-goranska županija najdaljšo mejo s Slovenijo, ki pa nas ni nikoli delila, ampak vedno povezovala. Obersnel je povedal, da je slovenska narodna skupnost pomembna za zgodovino Reke, v prid čemur govori tudi dejstvo, da KPD Bazovica letos praznuje 70. obletnico. Prav zaradi večkulturalnosti in različnosti si je Reka priborila tudi naslov evropske prestolnice kulture 2020, je dodal.

Minister Gorazd Žmavc je izpostavil, da je sredin dogodek zelo pomemben za vse nas in za politične odnose med državama. Enota na Reki je prvi tak primer in model, kako sodelovanje z manjšinami lahko postavimo tudi na strokovnih odnosih, je dejal.

Odprtju je sledil ogled prostorov inštituta. Danes je v prostorih Slovenskega doma KPD Bazovica poteka znanstvena konferenca Raziskovanje slovenstva na Hrvaškem: včeraj, danes, jutri.

Spletno uredništvo


Najbolj brano