Spomladansko prebujenje

Spomladanske temperature in daljši dnevi oznanjajo začetek aktivnosti na prostem. Vse več ljudi je v gibanju in se zaveda pomena reka Zdrav duh v zdravem telesu, rekreativne prireditve pa spodbujajo tudi družabnost, množičnost in športne izzive.

Prihodnji teden se torej začenja tudi koledarska pomlad in z njo vrsta prireditev na prostem. Primorska v tem letnem času ponuja naravnost idealne razmere za športno oziroma rekreativno udejstvovanje v naravi. Na razgibanih in raznovrstnih terenih lahko vsak najde gibalno vsebino, ki mu ustreza.

Za vsakim dogodkom stojijo delavni ljudje

Primorski teki, denimo, so že vrsto let zaščitni znak rekreativnega dogajanja pri nas. Vse več je kolesarskih dogodkov. Tradicija je pomemben dejavnik, zato ne pravijo zaman, da dober glas seže v deveto vas. Številni kraji na obrobju so prepoznavni tudi zaradi tovrstnih prireditev. Vanje se lahko v širšem kontekstu umestita tudi promocija in turizem, kar vse bolj spoznavajo tudi sami prireditelji oziroma gostitelji.

Pomlad ponuja priložnost, da bomo prehodili, prekolesarili, pretekli, prejadrali ali prepluli nešteto različnih dolžin ter odigrali vrsto tekem.

Zgledno izpeljan dogodek torej prinaša mnogokratne učinke. Tega se zavedajo tudi prireditelji, za katere je organizacija v iskanju nenehnih izboljšav in novosti kar precejšen zalogaj. Komaj spravijo pod streho en dogodek, že pogledujejo proti naslednjemu in snujejo načrte. Takšna so nepisana pravila uspešne organizacije, v katero je praviloma vpetih kopica posameznikov oziroma prostovoljcev, povezanih v različna društva. Složnost, pripadnost in nesebičnost so vrline, ki jih morajo gostitelji uporabiti za utečeno prireditev. Če dogodek obkrožata še spodbudna okolica in dobro ozračje, toliko bolje. Udeleženci znajo vse našteto prepoznati in se potem vračajo z najbližjimi, prijatelji in znanci. Morda pa obiščejo kraj tudi ob kakšni drugi priložnosti.

Rekreacija je širok pojem

Seveda je rekreativcev več vrst, še bistveno več kot športnih dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. Eni se dobro počutijo sami s seboj, drugi uživajo v družbi, tretji radi tekmujejo proti času oziroma tekmecem ... Rekreacija je torej širok pojem. Za nekatere je to že sprehod po naravi, za druge obdelovanje lastnega vrtička. Pomladanska mehkoba kar vabi po vsakovrstni aktivnosti. Nekateri še vedno prisegajo na spomladansko smučarijo. Na belih strminah je ob ugodnih okoliščinah tako lahko živahno vse do prvomajskih praznikov. Tudi modro nebo ponuja posebne užitke. Pisana paleta barv priča o pospešenem spomladanskem utripu padalcev in zmajarjev.

Na Soči se je ta teden začela plovna sezona, kar pomeni, da bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji vodnih športov. Na morju se bodo začele vrstiti jadralske in veslaške regate. Zdaj ko še ni poletne gneče, utegne biti tovrstna rekreacija poseben užitek. Počasi bodo oživela tudi malonogometna, košarkarska in odbojkarska igrišča na prostem, da o teniških ne govorimo. Nenazadnje se s temperaturo zraka počasi segreva tudi morje. Dnevi okrog prvega maja so neredko že znali prepričati prve kopalce.

Za vsakogar nekaj

Izbira je torej zares široka in vsak bo lahko našel kaj zase in tako pregnal pregovorno spomladansko utrujenost ter jo zasukal v pomladni navdih. Kje ga bo kdo črpal, je stvar vsakega posameznika ter seveda tudi življenjskih in družbenih okoliščin. Pomembno je, da se v svoji koži dobro počutimo, in se ob boljših ali slabših dnevih lahko mirno soočimo sami s sabo in ljudmi, ki nas obkrožajo.

Cilj je pomemben, nemara pa je še pomembnejša pot. Pomlad ponuja priložnost, da bomo prehodili, prekolesarili, pretekli, prejadrali ali prepluli nešteto različnih dolžin ter odigrali vrsto tekem. Prav tako zasadili vrsto raznovrstnih rastlin, se udeležili oziroma si ogledali kopico prireditev, ali se prepustili pisani besedi v takšni in drugačni obliki.

Ne gre zanemariti niti dobre družbe, včasih pa lahko pride prav sanjarjenje o boljšem jutri. Tudi na delo ali službo velja pogledati z vedrejše plati. Včasih pomaga, včasih ne. Poskusiti ni greh.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano