Žolca kot bonbončki

Divaški šolarji, ki letos prvič sodelujejo v projektu Kuhnapato, so za zadnji, tretji dogodek, izbrali velikonočne jedi.

Skupina Čeljustniki med pripravo jedi.
Skupina Čeljustniki med pripravo jedi. 

DIVAČA > Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, na katerega je vezano bogato kulturno in kulinarično izročilo in iz tega so črpali navdih tudi divaški šolarji, ki so v sredo pripravili kosilo za svoje sošolce. “Na veliki četrtek je bila navada pripraviti vse potrebno za kuhanje velikonočne jedi, ki jo pri nas imenujemo žolca, žuca, žouca ali ž'pca. To je značilna velikonočna obvezna hladetina iz sušenih svinjskih nog, ušes, repa, jezika, telečjih kosti, čebule, česna, celega popra z dodatkom lovorjevih lističev, koščkov kuhanega mesa, nekateri pa dodajo še kuhano jajce. Postregli so jo na velikonočno nedeljo,” so o kulturnem ozadju glavne jedi zapisali člani skupine Čeljustniki, ki sodeluje v projektu Kuhnapato.

Tako kot že pri prvih dveh dogodkih so tudi tokrat tradicionalne jedi posodobili. Žolco so skuhali “po starem” - kuhali so jo osem ur in medtem pridno pobirali pene, postregli pa tako, da bi bila všeč tudi prvošolcem, v obliki žele bonbonov. Kuhano in ohlajeno so namreč narezali na kvadre.

Za poobedek pa so sestavine tradicionalne potice “predelali” v sladico iz orehov, limonine kreme in lešnikove pene. In z njo očitno zadeli v polno, saj je je zmanjkalo.

Zdaj divaški šolarji skupaj z mentorico Mirjam Trampuž čakajo odločitev žirije o tem, ali se bodo uvrstili na državno tekmovanje. A četudi se ne bodo, so zelo obogatili poznavanje kulinarike Biosfernega območja Kras. MUZ


Najbolj brano