Energija na zalogo

Forum o Idriji kot mestu priložnosti je prenapolnil muzejsko dvorano. Ob Kolektorju so predstavili še nekaj uspešnih podjetniških zgodb. V ospredje pa so postavili predstavitev pilotnega projekta Idrije kot pametnega mesta.

Peter Frankl, direktor Financ (levo), in Stojan Petrič, predsednik sosveta koncerna Kolektor.
Peter Frankl, direktor Financ (levo), in Stojan Petrič, predsednik sosveta koncerna Kolektor. 

IDRIJA > Forum o Idriji v organizaciji časnika Finance je uvedel lahkoten pogovor direktorja Petra Frankla s predsednikom sosveta koncerna Kolektor Stojanom Petričem. Predstavniki slovenskih partnerjev največje japonske agencije za novo energije in industrijsko tehnološki razvoj NEDO pa so pojasnili pilotno vlogo Idrije v kar 35 milijonov evrov vrednem projektu razvoja pametnih omrežij.

Na vprašanje, kako je preživel četrtek, namreč dan vnovičnih preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada v Kolektorjevi Etri, je Stojan Petrič odvrnil z nasmeškom: “Preiskava sodi v čas pred našim nakupom družbe Etra. Glavnina preiskav je bila opravljena na sedežu družbe v Ljubljani. K nam sta prišla dva policista in dali smo jima dokumentacijo, ki smo jo imeli. Pred letom dni začeta preiskava se zaključuje in nas prav nič ne skrbi. Vse je transparentno in čisto.”

Poudaril je še, da so na Etro, ki je k 40 milijonom evrov lanskega dobička koncerna prispevala 16 milijonov evrov, ponosni.

S transformatorji igra pomembno vlogo tudi pri ogromnem japonsko-slovenskem projektu uvajanja in izboljševanja pametnih omrežij. In zakaj bo prav Idrija pilotno pametno mesto? “Ko je odpovedala država in ni pristopila k financiranju projekta, je pobudo prevzel Kolektor. Župan Idrije Bojan Sever pa se je izkazal kot inovativni motor projekta,” je povedal Uroš Salobir iz Elesa, ki bo ob japonski organizaciji NEDO sofinanciral projekt.

Idrija bo v popoln energetsko oskrbni krog in nadzor s pomočjo japonskih tehnologij povezala vse javne zavode in podjetja. V velike baterije bo shranjevala energijo, ko bo te preveč, in jo v omrežje pošiljala ob izpadih, nesrečah in konicah. Sistem, ki bo razvit s slovensko pametjo, je bil odločilen, da je Idrija prepričala NEDO. Japonska je pač dežela potresov in izpadov energije.

S projektom 3 Smart pa bo Idrija, znova pilotno, del stavb opremila s fotovoltaičnimi elektrarnami, uredila plinsko kogeneracijo in shranjevalnike toplote, za popolno pametno oskrbo z energijo.

Obilje energije pa že imajo nosilci treh uspešnih podjetniških zgodb. Korošica, magistra ekonomije Valerija Verhovnik, ki je kupila razpadajočo kmetijo na vojskarski planoti in v obnovljeni, poimenovani Naš raj, začela garaško, a odmevno kmetijsko turistično zgodbo. Podobno mlada ekipa Smart Optometry, ki je z optometristom Maticem Vogričem razvila digitalno aplikacijo za hitri pregled oči in jo trži po vsem svetu, in hitro rastoče podjetje BLT, ki z vgradnjo vrat, tudi v najbolj zahtevne medicinske in farmacevtske prostore, že prevladuje na slovenskem trgu.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano