Naj meja ne bo ovira

To je tudi dogodek v podporo ohranjanja meja med državami brez ovir, ne le odprtih, je bilo možno slišati včeraj, na že 36. ponovitvi pohoda in srečanja na meji v dolini Glinščice. Sicer ni pritegnil množice, a ima simbolni pomen.

Včerajšnji dogodek je še en dokaz, da ovire na mejah prej 
škodijo kot koristijo. Foto: Ambrož Sardoč
Včerajšnji dogodek je še en dokaz, da ovire na mejah prej škodijo kot koristijo. Foto: Ambrož Sardoč

BEKA, BOTAČ > Srečanje ljudi iz sosednjih občin Hrpelje-Kozina in Dolina pri Trstu, naslovljeno Odprte meje, ohranja spomin na prizadevanja lokalnih oblasti v času federativne Jugoslavije, da bi bivanje ob meji z Italijo in s takratnim Zahodom naredila ljudem čim bolj prijaznega. Na tedanji dan odprtih meja se je smelo iti k sosedom brez prepustnic. Hkrati so z dogodkom želeli krepiti vezi med sosednjima naroda.

Danes na območju od Rateč do Milj ni potrebno pripravljati sorodnih akcij in zanje pridobiti blagoslova oblasti na stotine kilometrov stran. Vendar pa srečanje ob Glinščici, ki se vedno začenja s pohodoma slovenskih oziroma italijanskih udeležencev (vsi po svojem delu soteske), zadnja leta pridobiva na veljavi.

Pa ne zaradi števila udeležencev, ki jih včeraj ni bilo veliko, ampak zato, ker se drugod, tudi po Evropi, na meje postavljajo ovire. Med Italijo in Slovenijo pa se zdi, kot da tega trenda ni, in tudi včeraj so sosedje državno mejo v slikoviti dolini na robu Krasa mirno prehajali kot že vrsto let - kot da meje ne bi bilo. To je na snidenju pohodnikov v Botaču, kjer so se pohodniki najprej srečali, posebej poudaril župan Doline Sandy Klun, ko je segel v roke kolegici iz hrpeljsko-kozinske občine Saši Likavec Svetelšek.

Spomnil je tudi na ograjo med Slovenijo in Hrvaško ter izrazil upanje, da bodo ljudje kmalu nehali postavljati zidove. Po pohodu so se udeleženci z obeh strani srečali ob karavli na Beki.

Letošnje Odprte meje so v Dolini začeli že v petek in ob tej priložnosti odprli sprejemni center doline Glinščice v Boljuncu. Z njim bo upravljala družba Rogos.

AS


Najbolj brano