Ob poti na Cerje bodo odkrili skulpturo kiparke Nivee Kofol

Prava pot je naslov skulpture iz kraškega kamna, ki je postavljena na poti od parkirišča ob glavni cesti proti Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju in jo bodo odkrili danes ob 11.30. Skulptura kiparke Nivee Kofol na temo obletnice prve svetovne vojne je nastala v okviru mednarodnega kiparskega srečanja v Štandrežu.

Prava pot je naslov skulpture iz kraškega kamna, ki je 
postavljena na poti od parkirišča ob glavni cesti proti 
Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju in jo bodo 
odkrili danes ob 11.30. Foto: Ambrož Sardoč
Prava pot je naslov skulpture iz kraškega kamna, ki je postavljena na poti od parkirišča ob glavni cesti proti Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju in jo bodo odkrili danes ob 11.30. Foto: Ambrož Sardoč

MIREN > Pri klesanju kamna je kiparka Nivea Kofol razmišljala o številnih vojnih vihrah po svetu in se spraševala, zakaj se človek ne zazre vase in začne razmišljati in delati pozitivno, saj le take misli vodijo k spravi in miru, so na Občini Miren-Kostanjevica zapisali v vabilu na prireditev.

Naravna struktura kamna je oblikovana kot velik plamen. Ob strani je žila v kamnu, ki ponazarja prelivanje krvi v času vojne. Na sprednji strani sta v reliefu dva kroga, ki predstavljata napadalce in napadene, ki se vrtijo v začaranem krogu. Linije, ki izhajajo iz dveh krogov, so poti in žarki, ki vodijo na pravo pot - h koncu vojne, na vrhu levo zgoraj je simbol za mir.

Kiparka Nivea Kofol je že kot dijakinja na koprski gimnaziji ustvarjala malo plastiko. Po opravljeni diplomi je opravlja delo bibliotekarke v knjižnici na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Sodelovala je na mednarodnih likovnih simpozijih in likovnih delavnicah. O njenih delih je glasbenik in fotograf Lado Jakša ustvaril multivizijo. Od leta 1972 živi in ustvarja v Kopru in Ljubljani.

Kofolova je na sedmem mednarodnem kiparskem srečanju v Štandrežu leta 2013 ustvarila eno izmed šestih skulptur na temo stotih obletnic dogodkov med prvo svetovno vojno. Trije med njimi so že postavljeni v Solkanu, v Pevmi in Kulturnemu centru Lojze Bratuž v Gorici. Tudi ostale bi radi podarili institucijam v tem čezmejnem prostoru, je povedal predsednik Društva SKultura 2001 iz Štandreža Marjan Breščak, saj si želijo ustvariti nekakšno čezmejno formo vivo.

Letos pripravlja Društvo SKultura 2001 že deveto mednarodno kiparsko srečanje, ki sicer poteka vsako drugo leto, na njem bodo gostili med osem in 12 umetnikov. Izmenoma pa vsaki dve leti pripravljajo tudi srečanje mladih umetnikov, na katerih izdelujejo različne mozaike.

STA


Najbolj brano