Dodaten nadzor za več kot 100 najemnikov

Razveljavitev 1. odstavka 195. člena stanovanjskega zakona, za katerega si je na ustavnem sodišču uspešno prizadevala izolska občina, bodo občutili najemniki neprofitnih stanovanj, ki so pogodbo z občino sklenili pred uveljavitvijo zakona oktobra 2003.

Največ neprofitnih stanovanj je razpršenih po Livadah in  
mestnem jedru.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Največ neprofitnih stanovanj je razpršenih po Livadah in mestnem jedru.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Tiste, ki so najemno razmerje sklenili po uveljavitvi zakona, je namreč občina že doslej lahko vsakih pet let preverjala, ali še vedno izpolnjujejo pogoje za najem neprofitnega stanovanja. Če je občina ugotovila, da nekateri posamezniki teh pogojev ne izpolnjujejo več, pa jim je neprofitno najemno razmerje lahko spremenila v tržno.

V občinski upravi poudarjajo, da so želeli, da bi vse najemnike neprofitnih stanovanj obravnavali enako, kar so tudi dosegli. Ustavni sodniki so sporno določilo razveljavili soglasno. Zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti so v Izoli vložili junija 2014.

Kako bodo torej poslej ravnali? “Razveljavitev člena pomeni, da bomo v prihodnje lahko opravljali redne preglede vseh najemnikov neprofitnih stanovanj, torej tudi tistih, s katerimi je bila pogodba sklenjena pred 14. oktobrom 2003. Takšnih je približno tretjina vseh neprofitnih najemnikov,” odgovarjajo v občinski upravi. Glede na to, da je v Izoli 314 neprofitnih stanovanj, se sprememba zakona nanaša na precejšnjo številko, več kot 100 najemnikov.

Najemnine v neprofitnih stanovanjih se gibljejo med 39 in 305 evri mesečno, odvisne so predvsem od velikosti in starosti stanovanj, pa tudi od opreme in lokacije. Stanovanja so velika od 20 do 138 kvadratnih metrov, povprečna najemnina je po zadnjih podatkih znašala 143,45 evra. Največ neprofitnih stanovanj na enem mestu je v neprofitnem bloku v Livadah, ki ga je občina zgradila leta 2009. Štiri leta pred tem so neprofitna stanovanja umestili v enega od blokov v Ulici Zvonimira Miloša, ostala neprofitna stanovanja pa so razpršena po vsej občini, najdemo jih celo v Kortah.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano