Izziv je ohraniti zgodovinski spomin

Vladimir Krpan, ki je 20 let vodil novogoriško območno združenje borcev za vrednote NOB, je pred kratkim predsednikovanje predal Katjuši Žigon, sam pa ostaja častni predsednik. “Izziv za naprej je, kako ohranjati ta zgodovinski spomin,” pravi.

Vladimir Krpan (levo) in pater Bogdan Knavs sta bila kot 
pobudnika spravne maše za vse žrtve vojn na Sveti gori 
izglasovana za Osebnosti Primorske 2013. Foto: Mitja Marussig
Vladimir Krpan (levo) in pater Bogdan Knavs sta bila kot pobudnika spravne maše za vse žrtve vojn na Sveti gori izglasovana za Osebnosti Primorske 2013. Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “20 let sem bil predsednik, 40 let pa sem delal v organizaciji, prišel je čas za zamenjavo. Po potrebi bom seveda še priskočil na pomoč, dal kakšno roko,” je povedal Vladimir Krpan, ki je vodenje Območnega združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (OZB NOB) Nova Gorica pred dnevi prepustil dosedanji podpredsednici Katjuši Žigon.

Krpan je v 87. letu še vedno zdrav in v dobri kondiciji. V začetku letošnjega leta je bil najstarejši udeleženec tekme Partizanske smučine na Cerknem, ko smo ga včeraj poklicali, pa je obrezoval sadno drevje.

Na Goriškem imajo dobro podporo

“Tistih, ki so se borili, je vse manj. Skrbimo za ohranjanje zgodovinskega spomina. Kljub upadu članstva smo še vedno največja organizacija v Sloveniji. Na Goriškem imamo veliko srečo, da so vsi predsedniki svetov KS za to, da skupaj ohranjamo ta spomin, podpira pa nas tudi vseh šest občin na Goriškem,” je še pojasnil dolgoletni predsednik novogoriške zveze borcev, ki ima trenutno nekaj manj kot 3000 članov. Prihodnje izzive organizacije vidi prav v tem, kako ta zgodovinski spomin ohranjati za naprej.

Skupaj s patrom Bogdanom Knavsom je leta 2013 prejel naziv Osebnost Primorske, ker sta bila pobudnika sprave oziroma maše na Sveti gori za vse žrtve vojn, za partizane, talce, internirance.

Raje uradnik kot pa tank

Krpana, ki je od vsega začetka naročnik Primorskih novic, še iz časov, ko so izhajale kot glasilo Nova Gorica, smo povprašali tudi za komentar aktualnih razmer v državi in Evropi.

“Mi smo za Evropo. Resda je v Evropski uniji nekoliko preveč administracije, a še vedno bolje, da je kakšen uradnik več, kot pa tank,” je pojasnil. Glede razmer v domovini pa je na vprašanje “Ali ste se zato borili?” odgovoril, da je država še mlada, a da nihče od združenja borcev ni glasoval za tako svobodo in domovino, kot jo imamo danes.

“S tem, kako se počne določene stvari, nismo zadovoljni,” je še pojasnil, a dodal, da v organizaciji ne zagovarjajo pljuvanja in blatenja, ampak vedno spoštljiv odnos.

NACE NOVAK


Najbolj brano