V novi številki Primorskih novic preberite

“Danes smo začeli s prodajo. Zanimanja je res veliko. Za vsega skupaj 76 stanovanj imamo kar 150 potencialnih kupcev,” pravi koprski podjetnik Dimitrij Vivoda, ki je od Stavbenika v stečaju lani kupil nedokončani stanovanjsko-poslovni objekt v Izoli. Stanovanja bodo nared čez eno leto. Cene za kvadratni meter se gibljejo od 1600 do 2300 evrov.

Stanovanja bodo nared čez eno leto. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Stanovanja bodo nared čez eno leto. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Morilca bo pregledal psihiater

Šest ur je danes trajalo zaslišanje 35-letnega Marka Abrama iz vasi Lukovec pri Štanjelu, ki je priznal, da je v ponedeljek zjutraj umoril svojega brata in staro mamo ter njuni trupli nato še obglavil. Na predlog obrambe in tožilstva ga bo v kratkem pregledal sodni izvedenec psihiatrične in psihološke stroke.

Kaj od tega, kar smo včeraj prebrali, videli ali slišali, je res? Komu lahko zaupamo? Z dostopom najširših množic do spleta, družabnih omrežij in medijev je družba res postala bolj demokratična, toda obenem je v njej tudi več lažnih informacij. O tej realni virtualnosti so sinoči razpravljali na okrogli mizi Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani. Med govorci je bil tudi direktor inštituta prof. dr. Jadran Lenarčič, s katerim smo se pogovarjali tudi o robotih, ki nadomeščajo delo ljudi, o ogrevanju hiš na vodik, pridobljen iz sončnih celic, o Kopru, ki je bilo mesto pred Ljubljano, in o ženskah v znanosti.

Po konopljo z receptom

Vlada je sprejela spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, kar omogoča uporabo konoplje v medicinske namene. Glavni namen spremembe je omogočiti uporabo standardiziranih cvetnih ali plodnih vršičkov konoplje, iz katerih smola ni bila iztisnjena. Bolniki bodo lahko dobili takšno konopljo na zdravniški recept.

“Slavnikovi otroci” se bojijo oblakov prahu

Ko zapiha veter, otroci iz vrtca Slavnik ne gredo ven, pa čeprav sije sonce. Veter zavrtinči tudi prah, ki ga je polno na dvorišču nekdanjih Slavnikovih garaž, njihovega najbližjega soseda. Čeprav odgovorni zatrjujejo, da veter vrtinči nenevaren pesek, ostaja vodstvo vrtca previdno.

Neprofitna najemnina ne bo večna pravica

Vlada je potrdila novelo stanovanjskega zakona in ga poslala v sprejem državnemu zboru. Tako bodo občine kmalu dobile pravico, da preverjajo upravičenost do neprofitnega stanovanja tudi pri tistih najemnikih, ki so najemno pogodbo sklenili pred oktobrom 2003.

V igri je še vhod v Luko z ankaranske vpadnice

V Luki Koper ocenjujejo, da bodo nov vhod za tovornjake na Srminu lahko zgradili do konca leta: trenutno pripravljajo javno naročilo za izbor izvajalca. A obenem so zasnovali še dodaten alternativni kamionski vhod v pristanišče neposredno z ankaranske vpadnice pri kompostarni.

V tolminski družini je počilo

Del članov Ribiške družine (RD) Tolmin je na nogah. Prepričani so, da predsednik družine Lucijan Rejec skuša onemogočiti vpogled v poslovanje, ki po njihovem ni transparentno. Rejec trdi, da to ni res in bo vsa dokumentacija na voljo po 1. aprilu. A nesoglasja so globlja, razčiščevali jih bodo na jutrišnjem zboru v Tolminu.

Avtodomi bodo poleti lahko prenočili tudi v Divači

Še pred poletjem naj bi popotniki z avtodomi dobili možnost postati na le njim namenjenem prostoru pri Kamnoseštvu Ražem v Divači. V kratkem ga namerava zgraditi divaška občina, ki bo s tem bogatejša za nekaj ”turističnih postelj”.

V Komnu so z obnovo javne razsvetljave več kot prepolovili porabo električne energije

V komenski občini po prenovi javne razsvetljave porabijo za skoraj 60 odstotkov manj električne energije kot prej. S tem pa so šele dosegli zahteve uredbe, ki določa vrednost porabe električne energije na prebivalca. Ta mora biti povsod 44,5 kilovatne ure na prebivalca, ne glede na površino in gostoto prebivalstva. V Komnu menijo, da je to nepravično do vasi, kjer je prebivalcev manj kot v blokovskih naseljih.

Poleg koprskega župana in nekdanje občinske uradnice naj bi na zatožno klop sedla tudi Anto Guberac in Branko Vidovič

Bosta morala koprski župan Boris Popovič in gradbinec Anto Guberac skupaj sesti na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča? Če bo obtožba, ki jo je pred kratkim proti obema vložilo koprsko tožilstvo, se bo to zgodilo. Po končani preiskavi v zadevi Libertas je namreč tožilstvo vložilo obtožbo, in to ne le proti Popoviču in nekdanji občinski uradnici Maji Šviligoj Cernaz, za katera je tožilstvo zahtevalo sodno preiskavo, temveč tudi proti Gubercu in direktorju Grafista Branku Vidoviču.

“O prostituciji ne vem nič”

Na sojenju deveterici iz Nove Gorice, Maribora in Bolgarije, ki jo je specializirano tožilstvo obtožilo zlorabe prostitucije v novogoriškem nočnem lokalu Margerita in pranja denarja, se nadaljuje dokazni postopek. V sredo je priča iz Bolgarije povedala, da je stranke masirala v novogoriških hotelih, ne pa v Margeriti.


Najbolj brano