Le nekaj dni za pripombe na zakon o drugem tiru

Infrastrukturno ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo predlog zakona o drugem tiru. V njem predvideva nove vire za odplačevanje posojil, in sicer pribitek na uporabnino proge, tunelnine, takso na pretovor v Luki Koper in del cestnine pri cestninjenju tovornega prometa. Razprava bo zelo kratka, odprta je le do 29. marca.

Tovorna železniška postaja na Srminu   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Tovorna železniška postaja na Srminu  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Kot pojasnjujejo v predlogu zakona, za katerega je predvidena obravnava po nujnem postopku, z zakonom hitijo, da bi omogočili pridobitev nepovratnih sredstev iz blending razpisa, ki predvideva združevanje različnih evropskih finančnih virov in sodelovanje ene ali več zalednih držav, kar pa terja skupno podjetje, ki posledično zahteva nekoliko drugačno zakonsko ureditev.

Gre za nepovratna sredstva v višini milijarde evrov, ki bodo namenjena prometnih projektom, pri katerih bo zagotovljeno financiranje iz zasebnega kapitala oziroma iz finančnih institucij za izvedbo v okviru večletnega delovnega programa o instrumentu za povezovanje Evrope (CEF).

Da bi bilo mogoče s projektom drugega tira v tem razpisu sploh sodelovati, se mora nujno prijaviti kot investitor družba 2TDK. Razpis je bil objavljen januarja, rok za prijavo pa se izteče 14. julija. Na ta dan mora biti 2TDK že investitor. STA


Najbolj brano