Branili se bodo, ko jim bo jasno

“Nismo mi Bavčarji, mi se ne bomo izogibali sojenju,” je sodnici včeraj obljubil poslovnež Rajko Hrvatič, ki mu tožilstvo očita, da je skupaj z direktorjem igralnice Karneval in petimi štajerskimi podjetniki ogoljufal Evropsko unijo za 277.000 evrov ter zakril izvor umazanega milijona evrov. Ker je sodni senat pred sojenjem odločil, da Hrvatič ni le napeljeval k dejanjem, ampak tudi sam goljufal, odvetniki zdaj zahtevajo popravek obtožnice, šele nato se bodo obtoženi zagovarjali.

Rajko Hrvatič se bo zagovarjal, ko bo obtožnico razumel v 
celoti. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Rajko Hrvatič se bo zagovarjal, ko bo obtožnico razumel v celoti. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Državna tožilka Polona Veberič je včeraj predstavila obtožnico, v kateri sedmim obtoženim očita, da so ob gradnji nove stavbe igralnice Karneval ob mejnem prehodu Škofije ogoljufali Evropsko unijo in oprali dober milijon umazanega denarja. Takratni direktor igralnice, danes 36-letni Bojan Umer iz Bošamarina, naj bi poleti leta 2010 direktoratu za turizem v Ljubljani (ki je upravljal s slovenskim delom blagajne evropskega sklada za regionalni razvoj) poslal zahtevek za črpanje denarja EU.

V prilogah zahtevka so bili po prepričanju tožilstva tudi lažni podatki iz treh plačanih predračunov za gradnjo in opremo stavbe, ki jih je izdalo podjetje Ingrad Gramat. Na ta način naj bi družba Igralni salon Karneval nezakonito pridobila 277.277 evrov in za toliko denarja ogoljufala Evropsko unijo.

Vlogo 59-letnega Rajka Hrvatiča pri tem dejanju je tožilstvo sprva označilo kot kaznivo dejanje napeljevanja, ker naj bi Umerja le pregovoril za goljufijo. V odločanju o pritožbi na obtožnico pa je senat koprskega okrožnega sodišča odločil, da tudi Hrvatičevo dejanje ustreza kaznivemu dejanju goljufije na škodo EU. Senat je spremenil tudi kvalifikacijo dejanj, ki naj bi jih storili ostali podjetniki. Po prvotnem očitku naj bi četverica prala denar, po sklepu senata pa je pomagala Umerju in Hrvatiču pri goljufanju Evropske unije.

Malo zadržali, ostalo nakazali naprej

46-letni Matjaž Pavčič iz Podvina pri Žalcu naj bi kot direktor družbe Ingrad Gramar izstavil previsoke predračune za opravljena gradbena dela, zato da bi Umer dokazoval višje stroške gradnje in črpal več evropskega denarja. Pavičič naj bi tako izstavil fiktivna računa za instalacijski material v višini 655.983 evrov in za razna svetila v višini 510.545 evrov. Tako material kot svetila naj bi družba Karneval bistveno ceneje plačala že prej, Pavičič pa naj bi vedel, da bo oboje stalo največ 228.000 evrov.

Kako bodo denar nakazovali in spravili z računov do Hrvatiča, naj bi se z njim in Pavčičem dogovorili še 58-letni tehnični direktor družbe Ingrad Gramat Jože Kotnik iz Andraža nad Polzelo, 43-letni direktor družbe Veltrag Boštjan Veber, 33-letni direktor družbe Izplačila Robert Jecl in 32-letni direktor družbe Pistoris Ivan Pistor.

Najprej naj bi Pavčič in Kotnik z njunega podjetja za gradbeni material Jeclovi družbi Izplačila plačala 762.891 evrov, Jecl naj bi si nato prilastil 63.000 evrov, skoraj pol milijona pa nakazal družbi Pistoris, čeprav ta zanj ni opravljala nobenih del. Pistor naj bi si zatem iz lastnega podjetja uradno izposodil 490.000 evrov, 90 tisočakov zadržal zase, preostalih 400.000 evrov pa izročil Hrvatiču.

Dvakrat po 400.000

Drugič naj bi družba Ingrad Gramat plačala podjetju Veltrag 510.545 evrov za svetila za igralni salon na Škofijah, Veber naj bi ta denar nakazal podjetju Izplačila, Jecl pa naj bi si 47.000 evrov prilastil, 412.000 evrov pa nakazal družbi Pistoris. Pistor naj bi nato ta denar spet dvignil kot “posojilo direktorju”, si zadržal dvanajst tisočakov, 400.000 evrov pa izročil Hrvatiču. Prvih 400.000 evrov naj bi Hrvatič na svoj račun položil avgusta, drugih 400 tisočakov pa sredi oktobra leta 2009.

Včeraj se je najprej oglasil Hrvatičev odvetnik Boštjan Penko, ki je hotel natančno vedeti, česa je njegova stranka obtožena. Sodnica Barbara Franca mu je odgovorila, da po odločitvi senata pranja denarja, v obtožnici pa so dejanja opisana tako, kot so. “Odvečni očitki ne morejo vplivati na obtožbo,” je dodala. Dodatna pojasnila o obtožbi so zahtevali tudi drugi odvetniki. Po odmoru so obtoženi izjavili, da se bodo zagovarjali, ko bo tožilstvo obtožnico uskladilo s kaznivim dejanjem, ki ga je določil sodni senat. “Zagovarjal se bom, ko bom obtožnico razumel v celoti,” je povedal Hrvatič. Sojenje se bo nadaljevalo čez tri tedne.

DANIJEL CEK


Najbolj brano