Zaradi sonca v žice

V petek popoldne se je pri zasilnem pristanku huje poškodoval 53-letni jadralni zmajar iz Avstrije, sicer udeleženec AEROS Winter Race tekmovanja. Ker ga je slepilo sonce, je spregledal telefonske žice in predčasno zaključil tekmovanje na jasi v Potočah, pri tem pa se je huje poškodoval.

V petek popoldne se je v Potočah huje poškodoval avstrijski 
jadralni zmajar. Foto: Nace Novak
V petek popoldne se je v Potočah huje poškodoval avstrijski jadralni zmajar. Foto: Nace Novak

POTOČE > Udeležba na AEROS Winter Race tekmovanju se je minuli konec tedna predčasno končala za 53-letnega jadralnega zmajarja iz Avstrije. Ajdovske policiste so očividci poklicali v petek okoli 16.30 in jih obvestili, da je v Potočah na travnik v bližini ene od tamkajšnjih hiš padel zmajar in se pri tem huje poškodoval.

Možje v modrem so nato ugotovili, da je 53-letni zmajar iz Avstrije okoli 13.30 z jadralnim zmajem vzletel na vzletišču na Kovku in nato jadral nad Vipavsko dolino. Organizatorji mednarodnega tekmovanja naj ne bi določili kraja pristanka, ampak je bil ta prepuščen presoji tekmovalcev.

Okoli 16.15 naj bi se Avstrijec začel spuščati nad vasjo Potoče, kjer je nameraval pristati na polju ob cesti. V tem času je že več drugih tekmovalcev pristalo na travnikih med Potočami in Vrtovinom. Po prvih ugotovitvah naj bi avstrijski jadralni zmajar spregledal žice v bližini hiše, zato je z delom zmaja zadel v daljnovod ter posledično izgubil nadzor nad zmajem in strmoglavil z nosom zmaja naprej na travnik.

Avstrijski zmajar je pri padcu utrpel kompliciran zlom nadlahtnice desne roke. Ajdovski reševalci so ga zdravniško oskrbeli in ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico, policisti pa so o nesreči obvestili tudi preiskovalnega sodnika, tožilstvo in preiskovalca letalskih nesreč. Ajdovski policisti so tujo krivdo izključili, vodja tekmovanja Ivan Brovč pa nam je včeraj pojasnil, da naj bi Avstrijec telefonske žice v Potočah spregledal, ker ga je zaslepilo sonce. Zmajar je bil včeraj že v domovini. AC


Najbolj brano