Miran Burgić: “Enajstmetrovke smo si priigrali”

Marec so s svojimi rezultati obeležili nogometaši Gorice. Izbor športnika meseca na Primorskem zato ni bil naključen. Miranu Burgiću z zadetki, izkušnjami in na sploh vlogo v ekipi pripada precej zaslug za najboljši spomladanski učinek moštva v prvi ligi.

Miran Burgić (z žogo) je v letošnji prvenstveni sezoni zabil 13 
golov.  Foto: Jure Batagelj
Miran Burgić (z žogo) je v letošnji prvenstveni sezoni zabil 13 golov.  Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Sedem tekem, 16 točk. Takšen je prvenstveni izkupiček Novogoričanov v letu 2017, v katerem so prekosili tudi Maribor. Prav z vodilno ekipo so doživeli edini spomladanski poraz, ki pa ga je zasenčilo pet zmag. Štiri od teh so dosegli na gostovanjih. Jutri pa bi se še kako prilegle tri točke na domači tekmi s Celjani, ki so ob Koprčanih še preostala ekipa, proti kateri Novogoričani v letošnji sezoni prve SNL še niso okusili slasti zmage. Z zmagama in remijem imajo precej boljšo bilanco medsebojnih dvobojev to pomlad še neporaženi Celjani, ki so neposredni tekmec Novogoričanov v boju za četrto mesto in uvrstitev v evropske pokale v prihodnji sezoni. Štiri točke prednosti pred jutrišnjo tekmo pa gostitelje vendarle postavlja v udobnejši položaj.

“Vložek je velik, tekma pa pomembna. Morda tudi prelomna, če bi nam uspelo ugnati tekmeca. Sedem točk prednosti bi pomenilo lepo popotnico pred preostalimi sedmimi ligaškimi obračuni. Res je, da so bili tekmeci v medsebojnih dvobojih uspešnejši, a ne moremo reči, da so nas nadigrali. Daleč od tega. Še posebej boleč je bil domač jesenski poraz. Tekme so bile izenačene, praviloma je odločal en gol. Podoben scenarij gre pričakovati tudi jutri. Verjamem, da v takšnih okoliščinah tudi Celjani ne bodo želeli preveč tvegati,” je povedal 33-letni Miran Burgić, ki je s trinajstimi zadetki na lestvici prvoligaških strelcev na tretjem mestu.

> Hudomušneži pravijo, da zabijate gole in nabirate točke predvsem po zaslugi enajstmetrovk. V letošnji sezoni so jih v korist Gorice dosodili že enajst ...

“Seveda drži, da kazenski streli ponujajo najlepše izhodišče za doseganje zadetkov, a takšne priložnosti si je treba priigrati. Lahko rečem, da je bila iz mojega zornega kota sporna kvečjemu ena. Čemu takšno nesorazmerje med letošnjo in preteklo sezono, v kateri so dosodili le eno najstrožjo kazen v naš prid, pa ne bi vedel. Bržkone je vse skupaj splet okoliščin.”

> Je naključje tudi, da ste rezultatsko najboljša ekipa v spomladanskem delu?

“Nikakor ne. Lahko rečem, da smo kot moštvo naredili občuten korak naprej v zimskem premoru. Zasedbe nismo veliko spreminjali, zmage pa krepijo samozavest. Ne nazadnje smo pokazali tudi tekmovalni značaj, ki se odraža v rezultatskih zasukih. Jeseni smo več dvobojev remizirali, spomladi zmagujemo.”

> Ali preobrazbi botruje tudi postavitev z dvema napadalcema?

“Morda, a ni nujno. Je pa res, da Andrija Filipović s svojimi sprinti v globino in igrivostjo ustreza profilu našega moštva. Ne nazadnje se kot napadalca dopolnjujeva.”

> Po malem se vlečejo vzporednice z zadnjo šampionsko sezono Gorice leta 2006, ko ste bili s 24 zadetki najboljši strelec lige ...

“Nogometni časi in okoliščine so neprimerljivi, zasedbi prav tako. V letošnji sezoni sem zabil devet golov iz enajstmetrovk. Za ekipo bi bil zelo lep uspeh, če bi si še enkrat priigrala uvrstitev v evropski pokal. Pred dobrim desetletjem je Gorica že osvojila zaporedna naslova prvaka, tretji je bil skoraj imperativ.”

> Je pa bila učinkovita sezona odskočna deska za prestop v tujino. Na Švedskem vam je načrte po udarnem začetku prekrižala huda poškodba kolena. Kakšna je bila vrnitev tudi v luči Amela Džuzdanovića, ki je zaradi strganih kolenskih vezi prestal zaporedni operaciji?

“Morda je bila sreča v nesreči, da sem se poškodoval že v dresu AIK Stockholma. Za športnika so težje poškodbe in daljše mirovanje seveda najbolj neželeni scenariji, a z njimi se je treba soočiti in biti potrpežljiv. Vrnitev spremlja kopica negotovosti in bojazni, sčasoma pa poškodbo vendarle odmisliš. Kot vidim, je Amel na dobri poti, da bo v prihodnji sezoni spet pomagal Gorici na igrišču.”

> Ji boste po izteku pogodbe tudi vi?

“Klubski namigi v tej smeri so bili, a se še nisem odločil, kako in kaj. Počutim se dobro, a ne izključujem nobene možnosti, niti zaključka nogometne poti.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano