Štirje zmagovalci na pragu polfinala

Zmagovalci prvih četrtfinalnih tekem nogometne lige prvakov so si priigrali lepo prednost pred povratnimi dvoboji, ki bodo na sporedu sredi prihodnjega tedna.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA > Madridska kluba Real in Atletico, Juventus ter Monaco so naredili pomemben korak proti polfinalu elitnega klubskega tekmovanja, ki se bo začel ob koncu prvomajskih praznikov. Nogomet nas je letos, najbolj nazorno prav v ligi prvakov, že podučil, da ne velja prehitevati dogodkov, a poraženci prvih četrtfinalnih dvobojev bodo za napredovanje potrebovali podvige. Manjše ali večje. Pri Barceloni imajo sicer že dobre izkušnje. Na videz je rezultat iz Torina (0:3) nekoliko ugodnejši od pariške zaušnice, a tudi okoliščine so drugačne. Med povratnima tekmama četrtfinala bo tokrat le teden dni, v osmini finala je bil skoraj cel mesec. Za povrh pa Juventus, ki je s Paulom Dybalo podaljšal pogodbo do leta 2022, v treh izločilnih dvobojih letošnje sezone lige prvakov še ni prejel gola.

Je pa vseeno dokaj verjetno, da bo imela Španija še sedmo leto zapored dva polfinalista. Madridska kluba sta imela precej razlogov za zadovoljstvo po sredinih razpletih. Branilec lovorike Real je ob koncu prvega polčasa ušel zaostanku z 0:2, nato pa z goloma Cristiana Ronalda (dosegel je stoti zadetek v ligi prvakov) uprizoril zmagoviti zasuk za 2:1 v Münchnu. Kraljevi klub tako kot v drugem delu pretekle sezone deluje (fizično) močno. Tudi v osmini finala so branilci lovorike na vročem gostovanju v Neaplju zaostanek z 0:1 pretvorili v zmago, ki bi bila v Münchnu lahko še izdatnejša. Za Bayern sta olajševalni okoliščini, da so večji del drugega polčasa imeli igralca manj in predvsem odsotnost načetega Roberta Lewandowskega. Brez udarnega napadalca se ne morejo nadejati, da bi v Madridu obrnili tok dogodkov v svojo korist. Potrebujejo namreč zmago in vsaj dva gola. Atletico bo sicer šel v Leicester z minimalno prednostjo, a je dosegel tisto, kar si je želel - zmago (1:0) brez prejetega zadetka.

Bolj ko se bližajo zaključni boji, težje je zabiti gol Janu Oblaku in moštvenim kolegom. Še najbolj odprt se zaradi nogometnega sloga in akterjev v obeh ekipah zdi obračun v Monacu, kamor pa so gostitelji vendarle prinesli lepo zmago (3:2) iz Dortmunda proti Borussiji. ASO


Najbolj brano