Devet bi jih vodilo muzej

Za mesto novega direktorja goriškega muzeja se poteguje devet kandidatov, je potrdil Aleš Markočič, predsednik kadrovske komisije mestne občine. Ta mestnemu svetu ne bo predlagala, naj razreši svet zavoda muzeja, ki je medtem ostal brez enega člana.

Goriški muzej Foto: Vesna Humar
Goriški muzej Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA > Na razpis je sicer prispelo deset prijav, za mesto direktorja Goriškega muzeja pa je od včeraj v igri devet kandidatov. “Devet jih izpolnjuje pogoje, za vse bomo zaprosili za mnenje strokovni svet in svet zavoda muzeja. Šest kandidatov bomo povabili, da se predstavijo komisiji, trije pa so se že na prehodnih razpisih,” je pojasnil predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Aleš Markočič. Kdo so kandidati, ni želel razkriti, kot smo neuradno uspeli izvedeti, pa naj bi trojica, ki se je že prijavila in se je tokrat spet, bila: Sebastjan Rosa, Borut Bašin in Vladimir Peruničič, ki je muzej pred nastopom odhajajočega direktorja Mateja Vranješa že vodil kot vršilec dolžnosti.

Na seji mestnega sveta prihodnji četrtek novega direktorja zagotovo ne bodo imenovali, saj postopki še ne bodo končani. Bodo pa zagotovo spet polemično razpravljali o Goriškem muzeju. Kadrovska komisija se je namreč včeraj odločila, da mestnemu svetu ne bo predlagala, naj razreši svet zavoda muzeja, s čimer ni ugodila zahtevi enajstih mestnih svetnikov, ki so prepričani, da se v svetu zavoda dogajajo hujše nepravilnosti. Odločitev na kadrovski komisiji je bila tesna, saj sta za razrešitev glasovala dva, proti pa so bili trije člani. Obenem so se seznanili, da je pred dnevi iz sveta zavoda odstopil član Bogdan Vrčon.

Kdaj bo muzej dobil direktorja, je težko napovedati. “V vsakem primeru bo morala biti izredna seja, saj 7. maja sedanjemu direktorju poteče mandat, do takrat pa mora mestni svet imenovati vršilca dolžnosti ali pa novega direktorja, če bodo vsi postopki do takrat končani,” pojasnjuje Markočič. MM


Najbolj brano