Dobili bodo dostojno vežico

V Batujah naj bi poleti začeli dolgo načrtovano prenovo in dozidavo mrliške vežice. Kasneje nameravajo širiti pokopališče in urediti njegovo okolico. V ta namen je vlada na Občino Ajdovščina brezplačno prenesla sedem nepremičnin v lasti države, s katerimi je upravljalo ministrstvo za infrastrukturo.

Država je odstopila nepremičnine občini, ta bo začela prenavljati mrliško vežico.   Foto: Alenka Tratnik
Država je odstopila nepremičnine občini, ta bo začela prenavljati mrliško vežico.  Foto: Alenka Tratnik

BATUJE > Vlada je pred dnevi sprejela sklep o brezplačnem prenosu sedmih nepremičnin v Batujah, s katerimi je do sedaj upravljalo ministrstvo za infrastrukturo. S tem so se krajanom in občini odprla vrata do načrtovane širitve pokopališča in prenove mrliške vežice.

Po projektu bodo obstoječi objekt prenovili, prizidali bodo nujno potrebne prostore za svojce pokojnih, sanitarije, čajno kuhinjo in manjšo shrambo. Objekt bo po končanih delih služil kot klasična vežica in tudi za poslovilne obrede. Na vzhodni fasadi prizidka nameravajo urediti žarni zid z 18 žarnimi nišami na treh nivojih, ki bo ob vznožju tlakovan. Na novem delu pokopališča, ob katerem bodo postavili tudi ograjni zid, naj bi bilo v prihodnje prostora za 43 družinskih grobov.

Občina bo po projektu uredila tudi zunanjost pokopališča, zgradila greznico za zbiranje fekalnih voda, na novo bo tlakovala površine pred mrliško vežico, uredila nove parkirne prostore, odvode za zbiranje in odtok meteornih voda, ob pokopališču naj bi preplastila javno pot in posodobila prometni režim na pokopališču.

Kot je pojasnila vodja občinskega oddelka za gospodarske javne službe in investicije Alenka Čadež Kobol, ima občina v letošnjem proračunu za naložbo na voljo približno 148.000 evrov. “To verjetno ne zadošča za vse posege, prednost pa bo imela mrliška vežica, saj obstoječi objekt ne ustreza več svojemu namenu,” je pojasnila Čadež Kobolova. Na občini po sprejemu sklepa vlade napovedujejo, da bodo v maju z razpisom iskali izvajalca, dela pa bi lahko začeli poleti.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano