Festival na gmajni

Od jutri do prihodnje nedelje bo na Kras in k odkrivanju njegovih zanimivosti vabila pomladna izdaja Festivala kraška gmajna.

Na festivalu kraška gmajna bodo obiskovalci lahko spoznali 
bogato rastlinstvo kraških travnikov in gmajn, med drugim 
tudi  orhideje (na fotografiji ob narcisah).    Foto: Marica Uršič Zupan
Na festivalu kraška gmajna bodo obiskovalci lahko spoznali bogato rastlinstvo kraških travnikov in gmajn, med drugim tudi orhideje (na fotografiji ob narcisah).  Foto: Marica Uršič Zupan

KRAS > Prvi festivalski dogodek bo jutri ob 18. uri v Bunčetovi domačiji v Dutovljah in sicer predavanje o jami Kraško zlato, v kateri so februarja odkrili podzemni tok reke Reke.

Največ se bo dogajalo v soboto. Prvi dogodek bo delavnica ureditve suhega zidu v Gornjih Vremah (ob 8. uri), uro kasneje se bo začel ogled živega muzeja Krasa v Sežani, ob 10. uri bo v prostorih TIC Sežana (občinska stavba) predavanje o tem, kako izbrati primerne sadike za domače vrtove, semena si bo nato mogoče izmenjati na Zelemenjavi. Popoldne ob 15. uri bo svoje skrite kotičke razkrilo lipiško posestvo. Večer se bo ob 19. uri prevesil v temo z oglašanjem šakalov - da bi jih popisali, bodo izzivali njihovo oglašanje, v Matavunu Pr' Nanetovih pa bo na ogled tudi razstava o njih.

V nedeljo ob 9. uri bo na ekološki kmetiji Brinjevka v Malem dolu predavanje o kraških špargljih - divjih in gojenih.

Prihodnji petek pa se bo ob 17. uri dogajanje preselilo na naravoslovni pohod po učni poti Škocjan, ob 19. uri pa v Matavun k Nanetovim na predavanje o orhidejah Krasa, Brkinov in reke Reke, ki si jih bo naslednji dan ob 9. uri mogoče ogledati tudi na pohodu. Zadnji pohod v sklopu festivala bo obiskovalce prihodnjo nedeljo ob 9. uri popeljal med drevesi v Lipici in na območju Živega muzeja Krasa.

Vsi dogodki so objavljeni na spletni strani www.visitkras.info. Pobudniki festivala so Park Škocjanske jame, Kobilarna Lipica, Razvojni center Divača, TIC Sežana in Zavod Jerbas. HR


Najbolj brano