Ribiči ne bodo plačali zasoljenih položnic

“Na včerajšnjem sestanku smo sklenili, da bomo položnice zavrnili,” je po včerajšnjem sestanku napovedal izolski ribič, ki se zaenkrat še ne želi izpostaviti z imenom, a zastopa še približno 20 poklicnih kolegov. Ministrstvo za kmetijstvo je istrske občine opozorilo, da oddajo privezov na ribiških pristaniščih ne smejo obravnavati kot dobičkonosno dejavnost.

Ribiški privezi v Izoli so po mnenju ribičev predragi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ribiški privezi v Izoli so po mnenju ribičev predragi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA, LJUBLJANA > Izolski ribiči, ki so včeraj sestankovali na ribiškem pomolu, so prepričani, da jim je izolska občina nezakonito povišala ceno privezov. Poudarili so, da je občina ribiško pristanišče zgradila z nepovratnim evropskim denarjem, zato ni upravičeno, da nanje prenaša strošek amortizacije naložbe. Na izolski občini so pred dnevi namreč pojasnili, da ribičem zaračunavajo stroške vzdrževanja infrastukture, ki izhajajo iz naslova amortizacije naložbe.

Izolski ribiči so se oprli tudi na dopis kmetijskega ministrstva, ki je v dopisu poudarilo, da sta občini naložbi v ribiško pristanišče financirali zgolj v desetih odstotkih in da ne smeta še vsaj deset let od zadnjega izplačila denarja spreminjati njegove namembnosti. Izpostavilo je tudi, da je šlo pri obnovi za prispevek k ohranjanju kulturne identitete občin, ne pa za dobičkonosno dejavnost.

Cene letnih privezov so se po besedah izolskih ribičev v zadnjih letih podvojile in marsikdo mora po novem plačati krepko čez tisoč evrov. Razočarani so nad odnosom občinske uprave pod vodstvom župana Igorja Kolenca, čeprav je prav Izola tradicionalno najbolj ribiško mesto v slovenski Istri. Poudarjajo tudi, da na Hrvaškem in v Italiji za ribiške priveze zaračunavajo zgolj simbolične vsote.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano