Družba Esal iz Anhovega po novem Eternit Slovenija

Družba Esal iz Anhovega, ki je od leta 2014 del švicarske skupine Swisspearl Group - ta združuje več evropskih proizvajalcev visokokakovostnih vlaknocementnih izdelkov za streho in fasado - od minulega tedna dalje posluje pod novim imenom Eternit Slovenija.

Družba Esal od prejšnjega tedna dalje posluje pod novim imenom Eternit Slovenija. Foto: Ana Cukijati
Družba Esal od prejšnjega tedna dalje posluje pod novim imenom Eternit Slovenija. Foto: Ana Cukijati

ANHOVO > Sprememba imena sledi odločitvi v skupini Swisspearl Group, da zaradi povečanja prepoznavnosti blagovnih znamk vsa proizvodna podjetja poimenujejo enotno, in sicer z imenom Eternit in imenom države, v kateri je podjetje locirano.

Vodenje družbe je marca prevzel Ivan Simčič, ki je pred tem v podjetju Esal skrbel za vodenje financ. Preimenovanje družbe po njegovem mnenju povečuje možnosti za širitev proizvodnje na trenutni lokaciji, s tem pa tudi možnost za nova delovna mesta.

Letni obseg prodaje podjetja se že nekaj let vrti okrog sedmih milijonov evrov, izvoz na zahodne trge pa predstavlja že 60 odstotkov. V prihodnje bi ga radi povzdignili na 80 odstotkov celotne prodaje.

Najpomembnejša izvozna tržišča družbe v zahodni Evropi so trenutno Anglija, Nemčija, Švica, Avstrija in skandinavske države, podjetje pa je prisotno tudi na trgih jugovzhodne Evrope; v nekdanji Jugoslaviji, na Madžarskem, v Bolgariji in Romuniji.

“V prihodnjih nekaj letih pričakujemo povečevanje obsega proizvodnje valovitih plošč v Anhovem, tako da bo zaposlovanje moralo slediti potrebam novoustvarjenih delovnih mest,” so ob tem pojasnili v družbi, ki je kot Esal d.o.o. z delovanjem začela leta 1998. Njena ustanovitev je bila povezana s sprejetim Zakonom o prepovedi proizvodnje in prometa z azbestnimi izdelki ter o zagotovitvi sredstev za prestrukturiranje azbestne proizvodnje v neazbestno leta 1996 ter skladno s tem z ukinitvijo proizvodnje azbestnocementnih plošč in cevi v Salonitu Anhovo. V družbi Eternit Slovenija je trenutno 117 zaposlenih.

NN


Najbolj brano