Dve granati so kar zažgali

Sedem pirotehnikov in prav toliko pomočnikov je bilo konec minulega tedna potrebnih, da so s hriba Senica nad vasjo Ljubinj na Tolminskem odstranili 48 nevarnih ostankov prve svetovne vojne. Pravzaprav jih niso odstranili, ampak so vse uničili kar na kraju. Dve stokilogramski granati so uničili tako, da so njen eksploziv zažgali.

Granata niti po sto letih ni opravila posla, za katerega so jo 
sestavili in napolnili z eksplozivom. Foto: Državna Enota Nus
Granata niti po sto letih ni opravila posla, za katerega so jo sestavili in napolnili z eksplozivom. Foto: Državna Enota Nus

LJUBINJ > “Tokrat smo zaradi velike količine eksploziva uporabili tudi drugačno tehniko. Povedano preprosto, granate s tem postopkom ne razstrelimo, ampak z eksplozivom odpremo njeno ohišje, nato pa eksploziv zažgemo,” je dogajanje na pobočju Senice nad vasjo Ljubinj na Tolminskem opisal vodja državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič. Za granate in bombe na pobočju Senice so jim povedali pohodniki in domačini. Ti so najprej našli več ročnih bomb, nato še večje granate, potem pa so poklicali na pomoč pirotehnike. Na pobočju hriba so tako konec minulega tedna našli 48 neeksplodiranih ostankov vojne in jih v celodnevni akciji uničili.

Dve 102-kilogramski granati so zaradi velike količine eksploziva uničili z zažiganjem in ne z razstreljevanjem. Granati vsebujeta namreč po 15 kilogramov eksploziva, ki ob eksploziji povzroči veliko škode. Če ne drugega, se morajo pirotehniki pred udarom, letečimi delci ohišja in kamenja dobro skriti, sama eksplozija pa povzroči tudi veliko škode v naravi. Zato so na granati namestili posebne kumulativne trakove, ki z minimalno eksplozijo odprejo kovinsko ohišje granate. “Po navadi se že ob tej eksploziji vname eksploziv in zgori v odprtem ohišju. Tokrat je ena zagorela, druga pa ne, tako da smo jo morali kasneje sami zažgati,” je povedal Zonjič.

Ročne bombe so razstrelili po klasičnem postopku, pri treh večjih minah pa niso imeli izbire, saj so bile napolnjene z občutljivim črnim smodnikom, ki ne prenese tovrstnega odpiranja ohišja. Če bi jih poskusili odpreti, bi eksplodirale povsem enako, kot če bi jih razstrelili. Skupno so uničili 48 nevarnih bomb, granat in min v skupni teži 371 kilogramov. “Ob tem bi se radi zahvalili gasilcem PGD Kneža in PGD Tolmin ter domačinom, ki so nam pokazali in varovali dostop na vseh stranskih poteh, da smo lahko popolnoma zavarovali naša delovišča,” je sklenil Zonjič. DC


Najbolj brano