“Najpomembnejši praznik v mestu”

“Solinarski praznik, ki sovpada s praznikom sv. Jurija, zavetnikom Pirana, je najpomembnejši praznik v naše mestu,” je prepričana Natalija Planinc, ki ob tej priložnosti tradicionalno sodeluje pri krašenju mesta z “girlandami” - okrasnimi venčki iz bršljana in šopki iz zimzelenih sredozemskih rastlin.

Solinar in kupčki morskega pridelka.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Solinar in kupčki morskega pridelka.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN “Gre za pravo medgeneracijsko druženje, udejstvovanje v prostovoljstvu in pridobivanje izkušenj,” meni Natalija Planinc, predsednica društva ljubiteljev kulturne dediščine Anbot, o tradicionalnem okraševanju Pirana ob solinarskem prazniku. Pri tem opravilu so pomagali tudi piranski osnovnošolci, dijaki srednje pomorske šole in študentje Turistice. Kot pristavi sogovornica, ji je žal le, da se več piranskih društev in meščanov ne odzove povabilu k sodelovanju. “Povsem drugače doživljaš praznik, če sodeluješ pri njegovem nastajanju,” doda.

Giorgina Rebolj, ki v okviru Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini vodi etnografsko skupino Solinarska družina, je ob letošnjem prazniku obžalovala, da v dogajanje niso bile vključene tudi Sečoveljske soline, pač pa se je vse osredotočilo izključno na Piran. “Že 14 let prikazujemo, kako so se piranske solinarske družine po maši na praznik Sv. Jurija odpravljale s svojimi jadrnicami in barkami na vesla proti solinam. Tja so se preselili zaradi obdelovanja solnih polj čez poletje. S seboj so vzeli vse, od vzmetnic do posod,” pove. Še posebej slikovit pogled na ta pisana plovila se je ponujal s piranskega griča. “Letos smo zgolj zakrožili po morju in imeli solinarsko malico na piranskem pomolu,” pove.

“Prav vse praznično dogajanje je bilo tokrat povezano z izročilom pridelave soli. Gre za pomembno ohranjanje kulturne dediščine, ki je bistvenega pomena za mesto, kot je Piran. Praznik mi je pustil čudovite vtise,” pa je dejal predstavnik organizatorja Simon Pribac iz Avditorija Portorož, ki je bil zadovoljen tudi nad številnim obiskom.NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano