Vse bolj tuja prva liga

Šest krogov pred koncem letošnjega prvoligaškega tekmovanja je pri vrhu še odprto vprašanje, kdo bo razvrščen od drugega do četrtega mesta. Počasi se misli že usmerjajo v novo tekmovalno sezono, ki se bo za najboljše klube začela zgodaj.

Vratar Gorice Grega Sorčan (št. 1) je med tremi čuvaji mrež v 
prvi ligi, ki je igral na vseh 30   tekmah v prvenstvu.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vratar Gorice Grega Sorčan (št. 1) je med tremi čuvaji mrež v prvi ligi, ki je igral na vseh 30 tekmah v prvenstvu.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Za klube, ki igrajo v Evropi, se ena sezona takoj prevesi v drugo, saj imajo igralci vmes le dober teden počitka pred začetkom novih priprav. Za slovenske klube se evropska sezona začne že konec junija, v najboljšem primeru pa v začetku julija.

Maribor in Olimpija že pogledujeta v prihodnost, saj so igre pri vrhu že (skoraj) končane. Vijoličasti v soboto še zdaleč niso blesteli in so po zaslugi enega strela v okvir vrat v osmi sekundi tekme prek veterana Marcosa Tavaresa premagali Domžale. Vendar pa je tudi jasno, da bodo s sedanjo ekipo v Evropi še najmanj konkurenčni v zadnjih letih. Še posebej, če bo konec maja odšel eden od ustvarjalcev igre in prvi podajalec lige Dare Vršič, ki se že praktično od zime pogaja za novo pogodbo, a je ponujeni znesek zanj prenizek, saj bi rad proti koncu kariere še kaj zaslužili. O morebitnih večjih spremembah v mariborskem igralskem kadru za zdaj ni oprijemljivih novic. Na drugi strani je vse bolj jasno, da od Olimpije počasi vendarle dviga roko Milan Mandarić, ki z obema slovenskima izkušnjama ni imel sreče. Je pa v Ljubljani vsaj zaslužil kakšen milijonček. Časopis Dnevnik navaja, da naj bi se za Olimpijo zanimali vlagatelji iz Indije, po naših podatkih pa naj bi se za vstop v Olimpijo potegovali tudi potencialni vlagatelji iz bližnje soseščine.

V zadnjem krogu prve SNL velja poudariti dva statistična dosežka. Vratarji Jasmin Handanović (Maribor), Marko Zalokar (Krško) in Grega Sorčan (Gorica) so igrali na vseh 30 tekmah letošnje sezone. Novogoričan v celjskem dresu Goran Cvijanović je presegel mejo 18.000 minut igranja v prvi ligi.

Tujci v slovenskih klubih znajo prinesti več težav kot rešitev. Obstajajo pravi vlagatelji in tisti z zamegljenimi namerami; zdi se, da je slednjih v Sloveniji več. Rudar obvladujejo srbska stavniška firma, Celje ukrajinski kapital, Krško švicarski kapital s koreninami na Balkanu, Koper pa agencija iz davčne oaze in hrvaški nogometni menedžer. Peta med temi je Olimpija, kar pomeni, da imajo nad polovico prve lige vpliv tujci. K tem lahko še deloma dodamo Domžale, ki sodelujejo z nemško menedžersko hišo.

A vrnimo se k aktualnim dogodkom na zelenicah, kjer vse teče po napovedih: če Mariborčani (67 točk) v soboto v Stožicah premagajo Olimpijo, bodo pet krogov pred koncem prvenstva že lahko proslavili 14. naslov državnih prvakov prav na igrišču največjega tekmeca. Olimpija ima na drugem mestu 52 točk, Gorica na četrtem, ki še pelje v Evropo, pa 48 točk in je teoretično še v igri celo za drugo mesto. Obenem pa mora biti pozorna na Celje na petem mestu, ki za njo zaostaja štiri točke. Za belo-modre je proti Radomljam Miran Burgić dosegel svoj 50. zadetek v dresu Gorice v prvi ligi. Gorica se je proti zadnji ekipi lige znova znašla v zaostanku, a je nato zmogla preobrat, kar je tudi dokaz zrelosti moštva.

ROK MAVER


Najbolj brano