Globočnik bo dobil kip v “svoji” šoli

Pred 150 leti je okrajni glavar v Postojni postal Anton Globočnik, ki je zaslužen za razvoj šolstva in turizma v kraju. Po njem imenovana osnovna šola se želi pokloniti njegovi obletnici tudi s spomenikom. A kot kaže, bo občina denar zanj našla šele prihodnje leto.

Kip Antona Globočnika naj bi postavili v avli po njem 
imenovane osnovne šole.  Foto: Ambrož Sardoč
Kip Antona Globočnika naj bi postavili v avli po njem imenovane osnovne šole.  Foto: Ambrož Sardoč

POSTOJNA >Anton Globočnik je postal okrajni glavar v Postojni leta 1867. V času, ko je tam deloval, je povzdignil šolstvo in poskrbel, da je bilo na novo ustanovljenih kar dvanajst ljudskih šol, številne so povečali in prenovili. Veliko je storil tudi za popularizacijo Postojnske jame; prirejal je jamske veselice, s postavitvijo tirov in električne razsvetljave pa je utrl pot turizmu. Uredil je še park pred jamo ter jo z mestom povezal z drevoredom, skrbel za obnovo cest in pogozdovanje Krasa.

“Njegovo delovanje okrajnega glavarja je pustilo izjemen zgodovinski pečat na razvoju šolstva in turizma na Postojnskem, zato mora dobiti svoje obeležje tudi v doprsnem kipu v šoli, ki nosi njegovo ime,” je pobudo za postavitev kipa utemeljila Sabina Ileršič, ravnateljica Osnovne šole Antona Globočnika. Šola je to ime dobila leta 1991, ko se je takratna Osnovna šola Postojna razdelila v dve.

Na Občini Postojna so pobudo za postavitev kipa sprejeli. “Postavitev doprsnega kipa, ki bo predvidoma ulit iz brona, je predvidena v avli osnovne šole,” pravi župan Igor Marentič. Zatika pa se pri denarju za kip, ki bi predvidoma stal 6000 evrov. V letošnjem proračunu ni bil predviden, zato bo moral kip počakati do naslednjega. HR


Najbolj brano