Ivanka Trump v Berlinu branila očetov odnos do žensk

V Berlinu se je danes začel "vrh žensk", na katerem je nemška kanclerka Angela Merkel pozvala k spodbujanju vloge žensk v državah v razvoju. Voditeljica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde se je zavzela za močnejšo vlogo žensk na trgu dela. Ivanka Trump pa je morala braniti odnos svojega očeta do nasprotnega spola.

Ivanka Trump je morala braniti odnos svojega očeta do 
nasprotnega spola. Foto: Robi Poredos
Ivanka Trump je morala braniti odnos svojega očeta do nasprotnega spola. Foto: Robi Poredos

BERLIN > Ivanka se je kot hčerka in posebna pomočnica ameriškega predsednika, očeta Donalda Trumpa, udeležila posebne razprave ženskih voditeljic držav skupine G20, zelo hitro pa se je znašla v defenzivi.

V dvorani so se ji posmehovali

Kot "prva hči" ZDA je sicer poudarila, da se še vedno vidi na začetku te vloge in da predvsem veliko posluša in se uči. Ko pa je začela hvaliti odnos svojega očeta do žensk in njegove vloge "velikega zagovornika podpore družinam in omogočanja njihovega napredka", so se ji v dvorani začeli posmehovati.

Med lansko volilno kampanjo za predsednika ZDA je namreč prišlo na dan, kako se je Trump hvalil, da si kot bogataš lahko privošči, da nekaznovano grabi ženske in jih otipava. Pojavile so se tudi številne obtožbe o spolnem nadlegovanju Trumpa, ki pa jih je slednji zavračal kot umazano protikampanjo.

V razpravo je posegel tudi moderator okrogle mize, da glede na odnos, ki ga je njen oče v zadnjem času javno pokazal, zbuja dvom v to, ali je tako velik podpornik žensk. "Seveda sem slišala kritike medijev, ki vztrajajo," se je odzvala 35-letna Ivanka Trump.

Ni čutila razlike v odnosu do nje ali njenih bratov

"Vendar iz osebnih izkušenj vem, da je na tisoče žensk, ki so delale z in za mojega očeta v več desetletjih, ko je bil v zasebnem sektorju, pravi dokaz njegove vere in trdnega prepričanja v potenciale žensk in njihove zmožnosti, da opravijo delo tako dobro kot moški," je povedala in dodala, da tudi ni čutila razlike v odnosu do nje ali njenih bratov.

To je bil prvi uradni nastop Ivanke Trump v vlogi posebne svetovalke ameriškega predsednika. Na panelu je ob Merklovi in Lagardovi sodelovala že nizozemska kraljica Maxima.

Merklova, ki bo 7. in 8. julija v Hamburgu gostila vrh skupine G20, se je v svojem nagovoru zavzela za vzpostavitev posebnega sklada, v katerem bi sodelovale Nemčija, ZDA, Kanada ter Nizozemska in ki bi bil namenjen spodbujanju vloge žensk oz. njihovemu opolnomočenju v državah v razvoju. Sklad bi bil lahko oblikovan v okviru Svetovne banke in odprt tudi za druge države, je predlagala nemška kanclerka.

Lagardova pa se je zavzela za okrepitev vloge žensk na trgu dela in za večjo vlogo žensk pri upravljanju podjetij. To bi močno okrepilo gospodarsko aktivnost, je prepričana voditeljica IMF. Večja enakopravnost spolov bi poskrbela tako za gospodarsko rast kot za ustvarjanje novih delovnih mest, je še dodala Lagardova v Berlinu.

STA


Najbolj brano