Pahor v predsedniški palači sprejel Zelenega Jurija

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači gostil tradicionalni sprejem Zelenega Jurija, slovanskega mitološkega junaka iz Bele Krajine, ki prinaša pomlad. Pahor je ob tem poudaril pomen medsosedskega prijateljstva in spomnil, da si ga moramo izkazovati tudi s svojimi ravnanji, so sporočili iz predsednikovega urada.

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški 
palači gostil tradicionalni sprejem Zelenega Jurija, slovanskega mitološkega junaka iz Bele Krajine, ki prinaša pomlad. Foto: STA
Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači gostil tradicionalni sprejem Zelenega Jurija, slovanskega mitološkega junaka iz Bele Krajine, ki prinaša pomlad. Foto: STA

LJUBLJANA > Na sprejemu je ob Zelenem Juriju nastopila tudi deklica Živa, ki je predsedniku predala brezovo vejico, kot simbol lepega, obilja in novega začetka.

S folklornim nastopom so se predstavili najmlajši člani Folklorne skupine Dragatuš in člani kulturno-umetniškega društva Sveti Juraj iz Duge Rese na Hrvaškem.

Obisk Zelenega Jurija v predsedniški palači je pripravilo društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva, ki s tem skrbi za ohranjanje tradicije in običajev.

Predsednik društva Božo Dimnik je spomnil, da je Jurjevanje najstarejši folklorni festival v Sloveniji. V Črnomlju bo festival letos potekal med 21. in 25. junijem.

STA


Najbolj brano