Rina in Sokol obogatila življenje v Elerjih

Zveza Sonček je s pomočjo donatorjev uspela kupiti kobilo Rino in konja Sokola, nova terapevtska konja, ki bosta lepšala in lajšala vsakdan otrok in odraslih s posebnimi potrebami.

Mladostniki s posebnimi potrebami so se že preizkusili v 
jahanju na kobili Rini. Foto: Alenka Penjak
Mladostniki s posebnimi potrebami so se že preizkusili v jahanju na kobili Rini. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Rina je svojo učno dobo v Elerjih že zaključila, včeraj so jo mladi tudi zajahali, Sokol pa se bo še nekaj časa pripravljal na svojo posebno nalogo terapevtskega konja.

Terapevtski konji imajo največ dela poleti, ko potekajo počitniški in rehabilitacijski terapevtski programi.

Denar za njihov nakup je začela Zveza Sonček zbirati lani, z dobrodelnim koncertom na Škofijah, kjer se je nabralo 4500 evrov, pravi Iztok Suhadolnik, predsednik Zveze Sonček.

S pomočjo Luke Koper in Marjetice Koper so zbrali dovolj za nakup Rine in Sokola ter za urejanje prostora, kjer bodo bivali že upokojeni konji. “Nadelali so se,” poudarja Vili Zvonarič, vodja centra Sonček v Elerjih. “Zaslužijo si spoštljivo upokojitev.”

Največ denarja je tokrat Zvezi Sonček (desno Vili Zvonarič) prispevala Luka Koper z 2000 evri.

Pri izbiri primernega konja je pomembno, da ta ni premlad in preživahen. Raven hrbet je odlika, ki terapevtskemu konju pride prav, še posebej, ko se nanj uleže invalid. Ravna, stabilna hoja je prav tako zaželena. Daša Rihter, ki že 25 let dela kot oskrbnica živali in vodnica konja, izpostavi, da se konji med učno dobo naučijo mirnega odzivanja na nagle gibe odraslih in otrok. “Konj otroka prebere, ga začuti in z njim komunicira brez besed. Že dotikanje, hranjenje konj nas pomirja, ko ga zajahamo pa se naše dobro počutje še okrepi,” pove Rihterjeva.

Rina je stara enajst let, v Elerje je prispela iz Moravč, kjer je rasla na kmetiji Janija Krmca.

Sokol jih ima devet in je doma iz Brkinov. Čaka ju približno deset let dela, preden se bosta upokojila. Največ dela bosta imela poleti, ko potekajo počitniški in rehabilitacijski terapevtski programi. V počitniške programe je letno vključenih približno 200 otrok in mladostnikov, v rehabilitacijsko terapevtske pa kar približno 750 otrok, mladostnikov in odraslih invalidov. In konji so že od leta 1993 nepogrešljiv del teh terapij. ALENKA PENJAK


Najbolj brano