Pred vrati priljubljeni festival

Od 4. do 12. maja bo Škofja Loka - pa tudi Kranj in Cerkno - utripala v ritmu glasbeno-kulturnih dogodkov devetega festivala, posvečenega prof. Petru Hafnerju.

Repetitor Foto: Arhiv Skupine
Repetitor Foto: Arhiv Skupine

Tradicionalni festival predstavlja ambiciozen in obsežen kulturni projekt, ki s svojim pristopom, vizijo in izvedbo sega onkraj meja klasičnega glasbeno-zabavnega festivala. V prvi vrsti je namenjen počastitvi spomina na pokojnega profesorja matematike Petra Hafnerja, ki je bil znan tudi kot glasbeni entuziast, ljubitelj humanistične misli in dejaven aktivist na področju mladinskega kulturnega polja.

Tako kot lani bo tudi letos festival v treh memorialnih mestih. Pred dvema letoma se je prizoriščem pridružila kranjska Layerjeva hiša (Zavod Carnica), lansko leto pa še cerkljanski C.M.A.K. (Cerkljanski mladinski alternativni klub), kar pomeni, da bo festival tudi letos v Škofji Loki, Kranju in Cerknem.

Glasbeno-kulturno-izobraževalni festival, pri izvedbi so ga podprli tudi Ministrstvo za kulturo in Klub škofjeloških študentov, uspešno združuje kombinacijo kakovostnih, že uveljavljenih skupin ter mladih, perspektivnih glasbenikov, kar sta dokazala tudi oba predhodna koncerta. V aprilu sta se namreč že odvila dva izvrstna in zelo solidno obiskana koncertna večera, ki sta najlepše vabilo za prihajajoči festival. Tako so v Škofji Loki gostili razvpiti čadrški etno duet Bakalina, v Cerknem pa so nastopile glasne francoske postpankerice Decibelles.

Že uvodni dan festivala, četrtek, 4. maja, bo zelo razgiban: na letnem vrtu Rdeče ostrige bo v sodelovanju s SIGIC potekal glasbeni posvet, imenovan Strategije razvoja glasbenih scen - Kdo pije, kdo plača?, v ospredju katerega bosta predvsem javni interes za kulturo in strateška izhodišča za kulturo države in lokalnih skupnosti. V večernih urah pa bo na oder stopil blues-rockovski Martin Ramoveš Band, ki bo z energičnim koncertnim nastopom predstavil sveže izdani glasbeno-stripovski album Astronomi. Že dan kasneje, v petek, 5. maja, sledi veliki koncertni večer na letnem vrtu Ostrige. Na memorialni oder z novim albumom prihaja ena najaktualnejših rockovskih zasedb tega trenutka, beograjska atrakcija Repetitor, pridružujejo pa se jim Olfamoštvo, ansambelska razširitev Andreja Fona - Olfamoža, ki ga v tovrstni različici redko slišimo, ljubljanski psihadelični četverec Persons from Porlock ter Seine, akustično-folkiš-postpankerski projekt Ivana Ščapca, nekdanjega frontmana zasedbe Vlasta Popić.

V nadaljevanju festivala bodo v Cerknem gostili odlične indie rockerje Koala Voice (6. maj, C.M.A.K.), v Škofji Loki dub zasedbo Bamwise (6. maj, Rdeča Ostriga), v Kranju pa bo svoj novi album predstavil hiphoper N'toko (11. maj, Layerjeva hiša), ki bo na pogovornem večeru dan prej v Rdeči ostrigi predstavil svoj knjižni prvenec Samoumevni svet. Organizatorje izjemno veseli tudi nadaljevanje sodelovanja z Gimnazijo Škofja Loka, saj bodo na festivalu gostili tudi mlade improvizacijske gledališčnike (7. maj, Rdeča ostriga).

Ob zaključku festivala bo nastopila eminentna avstrijska zasedba Elektro Guzzi (petek, 12. maj, Rdeča ostriga), ki zgolj z bobni, basom in kitaro ustvarja elektronsko glasbo in pravi: igrati tehno ni zločin. Omeniti velja, da po dolgem času v Slovenijo prihajata hiphoperja Krankšvester, znana kot najvulgarnejši raperski dvojec Balkana, svoje videnje (slovanskega geisha) popa bo predstavila skupina Kukla (ex Napravi mi dete), zibali pa se boste lahko tudi ob ljubljanskih triphoperjih Blu.Sine.

Glasbeno dogajanje festivala, katerega celoten spored lahko najdete na spletni strani www.inmemoriam.si, kjer si lahko zagotovite tudi predprodajne vstopnice, bodo spremljale mnoge raznovrstne kulturno-družabne prireditve. Poleg že omenjenih pogovornega ter impro-gledališkega večera festival ponuja tudi umetniško-izobraževalni projekt Misel ustvarja smisel v organizaciji Kulturnega društva Grable, ki je namenjen učenju, spodbujanju in združevanju mladih, željnih kulturnega udejstvovanja - tokrat skozi kreativno ustvarjanje kratkih zgodb, na ogled bodo izbrani mednarodni animirani filmi, izdelani v stop-motion tehniki, fotografska razstava ...

“Rad bi poudaril, da memorial ni zgolj festival za mlade in mlajše odrasle, ampak je namenjen vsem generacijam, kar smo ponovno nakazali z obema aprilskima preddogodkoma. Menim, da je tudi dovolj raznolik, da bo vsak našel košček programa zase in s svojo prisotnostjo počastil spomin na Petra, ki bi bil vsekakor vesel, da se družimo na tak način,” je o prihajajočem festivalu dejal idejni vodja festivala in predstavnik glavnega organizatorja, Zavoda O, zavoda škofjeloške mladine, Tine Hafner.

SAMO LESJAK


Najbolj brano