Pomladansko nestanovitno vreme se bo nadaljevalo

V preteklem koncu tedna je po pričakovanjih zajela naše kraje izrazita višinska dolina, ki je povzročila občutnejše poslabšanje, marsikje z velikimi količinami padavin. Spremljali so jo okrepljeni južni vetrovi, zato so bile količine dežja, v višjih gorskih predelih tudi snega, največje v alpskem in predalpskem svetu.

Obsežno hladno višinsko jedro se vrti v naši bližini.
Obsežno hladno višinsko jedro se vrti v naši bližini. 

PRIMORSKA >Ponekod je v le nekaj dneh padlo več kot 500 litrov dežja na kvadratni meter, kar je, denimo, približno polovica običajnega letnega povprečja ponekod na obali. V Alpah pa se je ponovno pojavil sneg, zlasti na italijanskem severozahodu, in to kar v izobilju.

Obsežno višinsko jedro hladnega v naši bližini

Sledilo je nedeljsko izboljšanje, ki je trajalo do prvomajskega popoldneva. V ponedeljek zvečer pa smo že začutili vpliv nove višinske doline, prehodno so se spet pojavljale padavine. Pravzaprav je šlo za predhodnico pogostejše spremenljivosti z občasno nestanovitnostjo, ki nas bo spremljala v prihodnjih dneh. Od višinske doline, ki je preko britanskega otočja v začetku tedna dosegla alpsko območje, se je namreč odcepilo obsežno višinsko jedro hladnejšega in bolj nestanovitnega severnoatlantskega zraka, ki se bo nekaj dni zadrževalo oziroma vrtelo v naši bližini. Od občasnih pronicanj bolj vlažnega in nekoliko hladnejšega višinskega zraka bo odvisna večja ali manjša vremenska stanovitnost.

Kaže, da bo šlo v glavnem za tu in tam nemirno in spremenljivo pomladno vreme. Ob delnih razjasnitvah se ne bo mogoče izogniti občasnim krajevnim padavinam, morda tudi kakšni plohi ali nevihti. Večjih in dolgotrajnejših poslabšanj vsaj do vključno sobote ni pričakovati.

Nevihte ob morju niso bile pogoste

Sicer pa je bilo v zadnjem obdobju, kljub razmeroma pogostim poslabšanjem, ob morju in marsikje v nižinskih predelih, za razliko od precej običajnega pomladnega dogajanja, bolj malo neviht. Razloge gre iskati zlasti v razmeroma hladnem ozračju, ki ni zagotavljalo dovolj energije.

Radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini je v zadnjem obdobju v višinah pogosto beležila temperature, ki so bile pod nižje od dolgoletega povprečja. Pravzaprav so bile, če izvzamemo nekaj meritev med 25. in 28. aprilom, temperature od polovice aprila dalje skoraj ves čas nizke, tu in tam celo nižje od dolgoletnega povprečja. Od vdora polarnega zraka v dneh okrog 20. aprila se ozračje ni več občutneje otoplilo.

V zadnjih dneh je radiosonda na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila temperature okrog treh stopinj Celzija, kar je za približno štiri stopinje Celzija nižje od dolgoletnega povprečja. Ničta izoterma se je pogosto zadrževala pod višino 2000 metrov, kar je 600 metrov pod povprečjem.

Hladno višinsko jedro bo zlasti od jutrišnjega dne z južnimi vetrovi preusmerjalo proti nam nekoliko toplejši zrak, zato bo konec tedna nekoliko toplejši, medtem ko že v začetku prihodnjega tedna kaže na novo ohladitev.

Prevladovala bo spremenljivost

Danes bo delno jasno do spremenljivo oblačno, zlasti od popoldanskih ur dalje bodo možne občasne krajevne padavine, ki bodo zlasti možne zvečer in ponoči, ko ne gre izključiti tudi kakšne posamezne plohe ali nevihte.

Pihali bodo šibki do občasno zmerni južni vetrovi. Jutri bo povečini spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Popoldne ali zvečer se bo vreme postopoma izboljšalo, a bo še možna kakšna manjša ploha. V soboto kaže na prevladujoče jasno in toplejše vreme, najvišje dnevne temperature bodo do 23 stopinj Celzija. Zvečer in v noči na nedeljo bodo možne krajevne padavine, deloma plohe in nevihte.

V nedeljo se sprva obeta še spremenljivo vreme s krajevnimi padavinami, zatem se bo postopoma izboljšalo, vendar trdnih obetov za to še ni.

BRA


Najbolj brano