Val jo je potegnil v glasbo

Vse bolj priljubljena pevka Manca Špik je odraščala v Bohinjski Beli, zadnja leta pa s partnerjem Borutom in hčerko Lano živi v slovenski Istri. Leta 2003 je zmagala na Prvem glasu Gorenjske in tam spoznala avtorja in glasbenega producenta Raaya.

Manca Špik Foto: Ana Gregorič
Manca Špik Foto: Ana Gregorič

Njuno sodelovanje je kmalu obrodilo sadove, saj se je z njegovo pesmijo Solze z neba leta 2005 prvič predstavila kot samostojna izvajalka na festivalu Melodije morja in sonca. Dve leti kasneje je v Portorožu na omenjenem festivalu slavila s pesmijo Baila, baila, baila. Sledili so uspešni nastopi na Slovenski popevki, pa na Emi ... Svojo prvo samostojno zgoščenko z naslovom Iz prve roke je izdala pred petimi leti, zadnjega - Oba - pa nedavno.

“Dejansko sem s Primorci povezana že vse življenje, saj je moj oče T'minc. Od njega sem se nalezla dobre volje in potrebe, da se družim s preprostimi, veselimi ljudmi, zato se med Primorci tudi vedno tako dobro počutim. Poleg tega obožujem primorski dialekt, saj tako lepo 'pojejo', ko govorijo.”

> Kako se je Gorenjka Manca privadila na življenje v primorski vasi, kjer te praviloma sosede rade vzamejo za svojo?

“Po pravici povedano se nisem še povsem privadila. Moj posel in kariera od mene zahtevata dobesedno nomadsko življenje in tudi prihod moje Lane tega ni spremenil. Z Lano sva veliko na poti, stalno razpeti med Obalo, Gorenjsko, kjer imam starše in Ljubljano, kjer imam pisarno in pevsko šolo. Hvala bogu za Lanine stare starše, ki jo obožujejo ter enkratno varuško v Ljubljani. Lano vzgajam zelo liberalno in poskrbela sem, da se povsod počuti kot doma, sama pa sem z njo vsako dopoldne in seveda zvečer, če le nimam nastopa.”

> Ste uspešna v svoji glasbeni karieri, mamica enoletne Lane in sopotnica partnerja Boruta …

“Še sama ne vem, od kod vsa ta energija. Rojstvo Lane je v meni nedvomno nekaj premaknilo na bolje, seveda! Še nikoli nisem imela toliko volje, toliko veselja do življenja. Drži, da skrb za dojenčka in kasneje vzgoja otroka zahtevata celega človeka. Otrok ti vrača, kar mu daješ, in če je tvoja energija pozitivno in ljubeče naravnana, z njim ne bi smel imeti večjih težav. Moja Lana je izjemna v vseh pogledih in mi daje novo, dodatno moč, ki jo preusmerjam v vse smeri. Vedno bolj intenzivno poučujem v pevski šoli Popsing na Brezovici pri Ljubljani. Šolo sicer vodi Marjetka Vovk, vsem najbolj znana kot boljša polovica dua Maraaya, vendar imava ločeni učilnici in tudi nekoliko različne pedagoške prijeme. Sem drugačna od drugih učiteljev, saj imam za seboj že prek 1500 nastopov in mojim učencem svetujem, ne samo, kako pravilno peti, da se glas pravilno in zdravo razvija ter napreduje naravno, ampak tudi kako ob tem izraziti svoj edinstven značaj, kar je ravno tako pomembno. Torej, kako nastopiti skladno s svojo osebnostjo. Pogosto se sploh ne počutim kot njihova učiteljica petja, temveč kot njihova duševna terapevtka!”

> Študij na Filozofski fakulteti …

“Se je neslavno zaključil nekaj izpitov pred diplomsko nalogo. Razlog je v moji profesionalni glasbeni poti, saj sem že s prvim festivalskim nastopom leta 2005 na Melodijah morja in sonca sprožila nek val, tako pri drugih kot pri sebi, ki me je v glasbo povsem potegnil. Od takrat naprej si pravim, da sem ne samo diplomirala, ampak doktorirala iz znanstvene panoge petja in nastopanja (smeh).”

> Glasbenik in menedžer Raay je torej kriv, da ste šli v glasbene vode?

“Raay je vsega kriv, ja! No, roko na srce, bil je ob meni pri vseh ključnih trenutkih v moji karieri in tudi nasploh. Brez njega si težko predstavljam, kakšna bi bila danes moja glasbena kariera. Potem, ko sva se pred leti v profesionalnem smislu nekoliko izgubila, je usoda poskrbela, da zadnja tri leta spet intenzivneje sodelujeva in prav Raay je nedvomno glavni krivec za mojo novo ploščo z naslovom Oba, ki je izšla prejšnji mesec.”

> Je imel vaš videz svojo težo v vaši glasbeni karieri? Leta 2011 so vas opazili na nekem reklamnem oglasu v Kaliforniji ...

“Oh, kje ste pa izbrskali to 'zgodovinsko dejstvo'? Šlo je za manjšo kampanjo, še sama ne vem, kako so me našli. Na srečo me je mati narava dobro obdarila in mi poleg zdravja, glasu ter dobronamernosti dodelila tudi par dolgih nog! Zahvaliti se moram mojemu očetu, ki je visok skoraj dva metra in je v mladih letih dejansko delal kot maneken. Osebno upam oziroma verjamem, da me moji poslušalci spremljajo predvsem zaradi glasbe in tega, kaj imam povedati ter moje energije. Zunanji videz prej ko slej začne bledeti.”

> Na glasbeno sceno ste se vrnili po letu premora - na festivalu Melodije morja in sonca s skladbo Pesem .

“Na festival Melodije morja in sonca smo poslali skladbo, ko sem bila visoko noseča in komaj tri mesece po porodu smo s Kvatropirci že nastopili s čudovito skladbo Pesem, za katero sem prepričana, da bo zaradi izjemnega besedila Draga Misleja-Mefa postala večna, zimzelena. Skladba je osvojila portoroški Avditorij, osvojila pa je tudi televizijske gledalce. Ta kratko smo potegnili le pri žiriji, a kar je bilo, je bilo, in če sem se česa naučila iz svojih zmag in porazov, je, da se nikoli ne oziram nazaj. Gledam samo naprej … In to se mi je obrestovalo tudi tokrat, saj smo že v lanskem decembru izdali novo skladbo, duet Oba, ki je v zelo kratkem času postala moja največja uspešnica na moji profesionalni glasbeni poti in tudi nosilna skladba moje nove zgoščenke.”

> Res je, opažam, da ste v zgolj par mesecih dosegli to, kar ni uspelo doslej nobenemu slovenskemu izvajalcu, in sicer velik uspeh tudi na youtubu s popevko Oba. Kako je prišlo do snemanja te skladbe z Isaacom Palmo?

“Povsem spontano. Tudi melodija za Pesem je nastala na neki zabavi, ko sva z Raayem sedla za klavir in začela peti, kar nama je padlo na pamet. Tudi prelepo besedilo je nastalo spontano, Mef ga je napisal v enem popoldnevu. In prav tako spontano je Raay pomislil na sodelovanja z Isaacom. Pravzaprav bi morala povedati anekdoto, ki je še nisem izdala medijem. Raay je melodijo za Oba ustvaril v eni uri, pod pritiskom, ko je Isaac že prihajal v njegov studio s Štajerske, on pa ni imel še ničesar narejenega. Naslednji dan smo že imeli demo posnetek, čez teden dni pa že zmontiran videospot. V 18. dneh je najin videospot na youtubu zabeležil prvi milijon ogledov, v tem trenutku pa jih je že več kot tri milijone.”

> Zagotovo ste zelo veseli uspeha, sedaj ste posneli tudi špansko verzijo, mislite osvojiti glasbeni trg države vašega pevskega kolega?

“Ostajam zvesta domačemu občinstvu. Že potovanja iz kraja v kraj po Sloveniji so pogosto naporna in me za več ur, včasih tudi dni, ločijo od moje Lane. Nikakor si ne predstavljam, da bi morala potovati dlje brez nje. Drži, da sem prejela povabilo Slovencev iz Argentine, da bi nastopila pri njih. Ne vem, mogoče so zasledili, da sem nastopala že v Avstraliji, Kanadi, vendar v tem obdobju takšna turneja ne pride v poštev. Mogoče čez nekaj let, ko bo Lana že večja in bo lahko šla z mano. Zagotovo pa jo bom vzela s seboj še enkrat v Avstralijo. Ta dežela mi je prirasla k srcu, poleg tega pa si tudi srčno želim, da Lana postane svetovljanka, da izkusi različne kulture in spozna različne ljudi. “

> Slovensko glasbeno tržišče je dokaj specifično, močan vpliv imajo različni lobiji ...

“Drži in tudi sama, priznam, sem se nekaterim lobijem morala podrediti zavoljo lastnega prodora na glasbeni trg, radijske in televizijske postaje. A podredila sem se na pameten način, brez nekega žrtvovanja in tako, da je sodelovanje v obojestranskem interesu. Vsi ustvarjamo glasbo zato, da se razširi med ljudmi in nam na ta način prek pozitivnih spodbud, ne samo finančnih, ampak tudi moralnih, čustvenih, povrne ves naš trud in odrekanje. Spoštujem tiste glasbenike, ki delajo glasbo samo zase, hkrati pa upam, da se zavedajo, da s tem pogosto sprejmejo odločitev, da od glasbe pač ne bodo nikoli mogli živeti. Sama sem profesionalna glasbenica, kar pomeni, da živim izključno od glasbe. Res je, da zadnjih par let petje tudi poučujem, vendar to počenjam bolj iz želje po prenašanju mojega znanja na mlajše rodove, kot pa da bi bil moj tekoči račun bogatejši. Moj glavni zaslužek predstavljajo koncerti in raznovrstni glasbeni nastopi in tu se tudi ustvarijo presežki, ki jih glasbenik lahko preusmeri v nadaljnji razvoj in nove skladbe. Izdajanje novih plošč ne predstavlja več možnosti za zaslužek kot nekoč. Žal je, bolj kot ne, pomembno za dober 'imidž' glasbenika. V kolikor prodaja plošč v letu dni preseže stroške izdaje, je to že velik uspeh. Tudi iz tega zornega kota se je naš spontan pristop pri izdaji studijskega albuma Oba izkazal kot zmagovalna kombinacija, saj se plošča izjemno dobro prodaja in na to sem zelo ponosna.”

MAJDA SANTIN


Najbolj brano