Ostali brez dobitka in brez denarja

Več kot tri tisoč evrov naj bi v želji po pomnožitvi vložka neznanim goljufom poslal naivnež iz Kopra, ki je nasedel obljubam neznancev. Ti prek facebooka vabijo ljudi, naj jim zaupajo denar, da bodo z njim vplačali športne stave in jim priigrali visoke dobitke. Ko so pobrali denar, pa je izginila še njihova facebook stran. Goljufi so samo na območju koprske policijske uprave denar izvabili od najmanj 50 žrtev.

Samo na območju koprske policijske uprave so goljufi denar 
izvabili od najmanj 50 žrtev. Foto: Adriana Buzleta
Samo na območju koprske policijske uprave so goljufi denar izvabili od najmanj 50 žrtev. Foto: Adriana Buzleta

KOPER >Na koprski policijski upravi so včeraj opozorili na nov način goljufanja, ki se je v zadnjih mesecih pojavil in razširil prek spletnih socialnih omrežij. Od konca minulega leta namreč opažajo povečano število goljufij, ki se začnejo s stikom z neznancem predvsem prek facebooka.

Žrtve na svojem facebooku profilu dobijo poziv neznanca, ki se predstavlja kot veliki poznavalec in redni vplačnik športnih stav. Žrtvi običajno natvezi, da je skoraj profesionalni igralec športnih stav, da se s stavami ukvarja že leta in z njimi služi denar, žrtvi nato ponudi sodelovanje. Vsak evro, ki bi mu ga žrtev poslala, naj bi tako vložil v stavnice, iz njega pa naj bi dobil najmanj pet, če ne celo deset evrov.

Najmanj 50 žrtev

Čeprav povabilo zveni precej neverjetno, so neznani goljufi z njim samo na območju koprske policijske uprave izvabili denar od najmanj 50 posameznikov. Ti naj bi neznancem pošiljali “v plemenitenje” od nekaj sto evrov pa do več tisoč evrov, rekorder naj bi poslal več kot tri tisoč evrov. Ker so neznanci predlagali precej varen način pošiljanja denarja, so si verjetno s tem pridobili dodatno zaupanje.

Žrtve so namreč denar naložile na posebne kartice sistema paysafe, nato pa so kartice skupaj s pin kodo fotografirale in poslale domnevnim stavničarjem. Nekatere žrtve so denar nakazovale tudi prek vplačilnih lističev e-stave in sistema western union. Da bi dokazali svoje poštene namere, so goljufi dnevno objavljali tudi dobitne lističe športnih stav.

Obljubljali petkratni zaslužek

Ko pa so prejeli denar in ga dvignili, seveda ni bilo nobenih stav in še manj dobitkov. Žrtvam so obljubljali, da bodo stavili na razne športne tekme, od košarkarskih in rokometnih, predvsem pa so obljubljali dobitke na nogometnih stavah. Vplačnikom so obljubljali, da jim bodo vplačane zneske povečali za najmanj petkrat.

Potem ko so spoznali, da so jih ogoljufali, so se štirje vplačniki opogumili in primer prijavili policistom, preostale pa je verjetno preveč sram, da bi to storili. Po neuradnih informacijah naj bi goljufi samo na Koprskem naplahtali več kot 50 posameznikov, veliko pa tudi po drugih krajih. Na ta način naj bi zaslužili nekaj deset tisoč evrov.

Kriminalisti so sledili nekaterim nakazilom in ugotovili, da so oškodovanci nakazovali denar neobstoječim ljudem, predvsem na območje Bosne in Hercegovine. Storilce je izredno težko odkriti, ker po nakazilih hitro ukinejo facebook profile in odpirajo nove.

“Vse morebitne oškodovance zato pozivamo, da tovrstna dejanja takoj prijavijo policiji. Potencialne oškodovance pa opozarjamo, da se izogibajo takšnemu načinu igranja športnih stav, saj obstaja velika verjetnost, da bodo postali žrtev kaznivega dejanja,” so včeraj opozorili na koprski policijski upravi.

DANIJEL CEK


Najbolj brano